Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Športové podujatia budú pravdepodobne medzi poslednými, ktoré jednotlivé krajiny Európy kvôli pandémii koronavírusu povolia. Tlak na odohratie zostávajúcich zápasov v top futbalových ligách však narastá, keďže kluby môžu prísť o stovky miliónov eur len na vysielacích právach a reklamách. Najvyšší podiel príjmov z vysielania má anglická Premier League – až 58,9 %. Ak by sa v Anglicku v tejto sezóne už neodohral žiaden zápas, výpadok príjmov z vysielania by presiahol miliardu eur.

V polovici marca 2020 sa zastavil športový svet – od basketbalovej NBA cez cyklistickú Giro d’Italia, Formulu 1 až po futbal vo väčšine krajín. Súťažné zápasy všetkých piatich najlepších európskych futbalových líg, spolu s Ligou majstrov UEFA a Európskou ligou prerušili súťažné zápasy v nádeji, že v apríli sa bude pokračovať. Dnes je zrejmé, že sa tak nestane. Táto situácia postavila športový svet pred množstvo zložitých logistických, finančných a právnych otázok.

Odborníci z KPMG Football Benchmark urobili odhad očakávaných maximálnych finančných strát klubov v anglickej, španielskej, nemeckej, talianskej a francúzskej najvyššej futbalovej súťaži v prípade, že sa odložené zápasy neodohrajú. Sumárne by sa kluby spomínaných súťaží museli vyrovnať s celkovou stratou vo výške 3,45 až 4 miliardy eur. Z toho najväčšiu časť by pritom tvorili straty príjmov z televíznych práv – 2 až 2,45 miliardy eur.

Podľa expertov sú príjmy z vysielania hlavným zdrojom celkových príjmov takmer vo všetkých európskych ligách: 58,9 % v anglickej Premier League, 57,5 % v talianskej Serie A, 53,2 % v španielskej La Lige a 47,7 % vo francúzskej lige 1. Nemecká Bundesliga je jedinou z elitných európskych líg, kde príjmy z vysielania (tvoria 39,4 % všetkých príjmov) prevyšujú príjmy z reklamy. Príjem z vysielania v niektorých krajinách závisí od toho, koľkokrát sú zápasy klubu vysielané naživo. Klubom navyše hrozí, že prevádzkovatelia vysielania môžu v prípade úplného zrušenia zápasov a nedokončenia sezóny požadovať pomerné vrátenie peňazí. Ak by sa v tejto sezóne už neodohral žiaden zápas, najviac by na príjmoch z vysielania stratila anglická Premier League. Nedohraním zostávajúcich 92 zápasov by kluby prišli o 1,15 až 1,25 miliardy eur.

Okamžitým dopadom na príjmy klubov bola samozrejme strata príjmov z jednotlivých hracích dní. Je zaujímavé, že čím väčší a finančne silnejší je klub, tým menej výrazná by bola strata pre ich celkovú finančnú výkonnosť, aj keď zvyčajne majú väčšie štadióny a vyššiu účasť na stretnutiach, a teda aj vyššie príjmy zo stretnutí. Okrem právnych aspektov sa kluby tiež musia rozhodnúť, či a ako budú odškodňovať držiteľov sezónnych lístkov.

Okrem strát na príjmoch robia vrásky majiteľom klubov aj mzdové náklady. Podľa posledných informácií sa prístupy klubov v tejto otázke líšia aj v rámci jednotlivých líg. Kým napríklad Manchester United oznámil, že platy hráčov krátiť nebude, jeho konkurent Arsenal sa s hráčmi a realizačným tímom dohodol na znížení platov o 12,5 %, ktoré by však klub svojim zverencom refundoval v prípade, ak sa klub kvalifikuje aspoň raz v nasledujúcich dvoch sezónach do Ligy majstrov EUFA. Otvorenou otázkou tiež ostáva, čo bude s hráčmi, ktorí majú kontrakt platný do 30. júna 2020.

Suma, o ktorú vo futbale ide, je obrovská a pre niektoré kluby by sa zrušenie klubových súťaží na vnútroštátnej aj európskej úrovni mohlo ukázať ako finančne neudržateľné. Už viaceré kluby avizovali, že bez pomoci štátu budú musieť vyhlásiť bankrot.

Tab.1- Finančné dopady pandémie na top 5 európskych futbalových líg

Tab.1- Finančné dopady pandémie na top 5 európskych futbalových líg

 

Značky: