Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Selfie urobená klasickým fotoaparátom namiesto smartfónu je dnes už vzácnosťou. A čo tak dokonca nemobilová svojka z vesmíru? Americká astronautka Jessica Meirová sa zvečnila unikátnym spôsobom, ba dokonca k tomu existuje dôkazné backstage video.

Aby toho nebolo dosť, Meirová nápadito využila solárny panel medzinárodnej vesmírnej stanice, pričom v pozadí za zrkadlovým odrazom svojej postavy zachytila matičku Zem. Na twitteri ironicky podotkla, že je to vari dostatočným ospravedlnením za portrét so štítom pred tvárou: na tejto detailnej snímke je zase vidieť odlesk modrej planéty v spomenutom priezore prilby. Fotoaparát za 6 600 eur bol, samozrejme, v ochrannom obale.

Selfíčka počas tzv. EVA (extravehicular activity – pobyt mimo kozmickej lode) nie sú žiadnou novinkou. Už v roku 1966 sa takto cvakol Buzz Aldrin počas misie Gemini 12.

Štyridsaťdvaročná morská biologička a fyziologička Meirová pôsobí na ISS od vlaňajšieho 25. septembra, keď ju ako členku expedícií 61 a 62 vyniesla raketa Sojuz MS-15. Osemnásteho októbra sa s kolegyňou Christinou Kochovou postarala o prvý čisto ženský „výlet“ do vesmírneho priestoru a medzičasom sú pre ňu takéto prechádzky už rutinou. Kozmonautka s izraelskými a švédskymi koreňmi sa vráti domov na jar.

Značky: