Facebook nechce zostať bokom od vlny umelej inteligencie, ktorá sa na nás valí.

Spoločnosť Meta, materská firma Facebooku, vo štvrtok (18. 5.) oznámila, že pripravuje svoj prvý vlastný čip, špeciálne určený na tvorbu infraštruktúry pre beh procesov umelej inteligencie. Ide o spôsob, akým firma reaguje na podobné projekty ostatných technologických gigantov v oblasti umelej inteligencie.

Generálny riaditeľ Mety Mark Zuckerberg nedávno prízvukoval, že spoločnosť vidí príležitosť sprístupniť modely umelej inteligencie miliardám ľudí takým spôsobom, ktorý bude podľa neho užitočný a zmysluplný.

Nový čip má označenie MTIA, čo je skratka pre Meta Training and Inference Accelerator. Čip vraj poskytuje väčší výpočtový výkon a efektivitu ako iné procesory a je prispôsobený pre tréning aj samotnú prevádzku modelov umelej inteligencie. Musíme si ale počkať na reálne použitie a skúsenosti v praxi.

MTIA by mohla byť pre spoločnosť Meta prínosom najmä vzhľadom pre čoraz vyšší dopyt po výpočtovom výkone v oblasti umelej inteligencie.Jeho reálne uvedenie je ale ešte pomerne ďaleko, na trh by sa mal totiž dostať až v roku 2025. Okrem MTIA spoločnosť Meta predstavila aj ďalšie hardvérové nástroje, ktoré jej majú pomôcť nezaostávať pri príprave infraštruktúry umelej inteligencie.

Zároveň bude zaujímavé sledovať, ako sa bude Mete v tejto hardvérovej oblasti dariť. Jej doterajšie pokusy o uvedenie hardvérových zariadení, napríklad reproduktorov, telefónov či inteligentných hodiniek, totiž skončili neúspechom.

Zdroj: TechCrunch.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.