Obľúbená séria Far Cry sa dočkala ďalšieho pokračovania. Opäť ponúka otvorený svet, slobodu pri hraní a tentoraz aj kult náboženských fanatikov.

Far Cry 5 je jedna z tých hier, od ktorých vopred presne viete, čo môžete čakať. Nemajú vás čím prekvapiť, jedine v negatívnom zmysle. To sa však v prípade Far Cry 5 nestalo, zaužívané herné mechaniky fungujú opäť výborne a vývojári z Ubisoftu pridali aj niekoľko noviniek.

Far Cry 5 je prvý titul tejto série, v ktorom si môžete zvoliť pohlavie hlavného hrdinu. Niežeby to ovplyvnilo hrateľnosť alebo hru samotnú, avšak je to drobný detail, ktorý možno niekto ocení. Samotná hrateľnosť je opäť založená na kombinácii FPS žánru a otvoreného sveta, ktorý je najnovšie doslova otvorený. Po ukončení úvodného tutoriálu totiž získate prístup k celej mape a je iba na vás, ktorým smerom sa vyberiete. V minulosti vás hry zo série Far Cry zväčša mierne viedli za ruku a otvárali jednotlivé časti sveta postupne. Teraz ste však pánom herného sveta iba vy.

Akčná zložka je vo Far Cry 5 výborná, zábavná a rôznorodá. Pocit zo strieľania je skvelý a v kombinácii s otvoreným svetom záleží iba na vás, akú taktiku zvolíte na zneškodnenie nepriateľov. K dispozícii je opäť bohatý zbraňový arzenál, novinkou je väčší dôraz na boj zblízka. Ten síce môžete ignorovať, avšak niekedy je praktickejšie postupne a potichu zneškodniť nepriateľov, ako zvoliť Rambo štýl a čeliť veľkej presile.

Vo Far Cry 5 budete oslobodzovať fiktívny ostrov spod nadvlády kultu náboženských fanatikov. V praxi to zahŕňa ničenie strategických budov, obsadzovanie táborov a oslobodzovanie obyvateľov, ktorí sa s fanatikmi nestotožňujú. Tí vám následne môžu pomôcť aj priamo v boji, k dispozícii sú tiež štvornohí spolubojovníci. A v rámci relaxu môžete aj loviť ryby.

Po otvorenom svete môžete chodiť peši, praktickejšie však bude využívať vozidlá, ktoré presun urýchlia. Herný svet žije svojím vlastným životom, fanatici na vás budú reagovať a často sa pripletiete do rôznych potýčok. Trochu to spomaľuje plynulosť plnenia misií, avšak toto k Far Cry neodmysliteľne patrí.

Veľký herný svet je v prípade Far Cry 5 naozaj otvorený

Hra si zaslúži pochvalu aj za audiovizuálne spracovanie, ktoré je na špičkovej úrovni. Hru sme testovali na Xboxe a tiež aj na počítači s grafickou kartou GTX 1070. Na počítači sme hrali na 35-palcovom monitore s pomerom strán 21 : 9, bol to skvelý zážitok.

Far Cry 5 je skvelým pokračovaním, ktoré nesklame pravdepodobne žiadneho fanúšika série. Herné prvky, ktoré fungovali v minulosti, pracujú výborne aj teraz. Chválime nové prostredie, charizmatického hlavného nepriateľa a tiež aj celkovú zábavnosť, ktorú ponúka skutočne otvorený svet. Ak ste Far Cry doteraz nehrali, nezľaknite sa číslovky 5 v názve. Ide o samostatnú hru, ktorá je nezávislá od predchodcov a užije si ju naplno aj nováčik.

thumbs-up-icon

Výhody

  • atmosféra
  • zábavná hrateľnosť
  • nový arkádový režim
  • plne otvorený svet

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • skôr či neskôr sa dostaví stereotyp

Zapožičal: Hrac.sk

Hodnotenie: 4/5, 80 %

Cena: 59,99 EUR

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit