Po Ulož.to bude svoje služby obmedzovať ďalší server.

Konkrétne ide o filmy a seriály, ktoré sa nachádzajú na serveroch služby FastShare. Asociace komerčních televizí spolu s TV Nova a FTV Prima sa dohodli so serverom FastShare na odstránení obsahu, na ktorý nemajú autorské práva. Ide o mimosúdne vyrovnanie, ktoré zaistí odstránenie audio vizuálnych diel vyššie zmienených TV skupín. Súčasťou vyrovnania bude okrem odstránenia obsahu aj zaplatenie poplatkov súdnych konaní zo strany prevádzkovateľa cloudového úložiska.

fastshare rozhranie sluzbyZdroj: FastShare

Ide o vyústenie právnych krokov ešte z novembra 2023. Prevádzkovatelia úložiska sa zaviazali prijať technické opatrenia na to, aby sa chránené diela neobjavovali na ich diskoch. Ide o konkrétny zoznam a má byť priebežne aktualizovaný, aby zahŕňal aj nové diela v budúcnosti. Súčasťou dohody je, že televízne skupiny ukončia exekučné spory voči bývalým aj súčasným prevádzkovateľom služby FastShare.

Ide o ďalší krok zo strany médií alebo asociácii dozerajúcich na dodržiavanie autorských zákonov. Ulož.to sa dokázal dlhé roky vyhýbať tejto problematike a argumentoval úložiskom dát pre používateľom, ktorí nahrávajú obsah podľa svojho uváženia.

Doplatil ale na prísnejšie posudzovanie aj zo strany EÚ, čo je a čo nie je cloudový disk. Pri Ulož.to bol problém s vyhľadávaním súborov aj ostatných používateľov. Bežne máte možnosť zdieľať dáta ale bez odkazu sa nedajú nájsť, ako to malo Ulož.to pôvodne.

Zdroj: AKTV, na tému upozornil web Živě.cz

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.