Filmové spoločnosti by chceli údaje k VPN. Tiež chcú, aby služby tohto typu odpojovali pirátov a znemožnili im sťahovanie nelegálnych dát.

Skupina filmových spoločností pokračuje v právnych snahách o vyvodenie zodpovednosti voči službám VPN za pirátske predplatné, uvádza sa na webe TorrentFreak. V novej žalobe sú uvedené spoločnosti Surfshark, VPN Unlimited, Zenmate a ExpressVPN a proces sa bude odohrávať na súde vo Virgínii. Okrem náhrady škody chcú filmári od VPN, aby blokovali pirátske stránky a začali zaznamenávať údaje používateľov.

V čase kedy ale prichádzame o súkromie, si mnohí uvedomujú, že služby VPN sú jedným z riešení, ako si zachovať istú dávku bezpečia a súkromia na internete. Je to zároveň ochrana nielen proti sledovaniu na internete ale aj ako ochrana pri Wi-Fi sieťach, ktoré neviete, komu patria. Je ale bežné, že mnohí používatelia tieto siete využívajú na nelegálne aktivity. Ale to robia aj používatelia, ktorí sa nepripájajú na niektorú z komerčných VPN služieb a používajú internet bez tejto dodatočnej konektivity.

Žaloby na VPN podáva skupina nezávislých filmových spoločností, ktoré sa snažia blokovať pirátske stránky alebo aplikácie. Sú to spoločnosti, ktoré majú za sebou filmy ako The Hitman’s Bodyguard, Dallas Buyers Club alebo napríklad London Has Fallen. Tvorcovia filmov tvrdia, že niektoré siete VPN spolupracujú s notoricky známymi webovými stránkami zameranými na filmové pirátstvo, aby propagovali svoje služby. Napríklad stránka YTS.movie podporuje používanie ExpressVPN. Nie je však jasné, či o tom ExpressVPN vie.

Nie je to prvýkrát, čo poskytovatelia VPN čelia obvineniam z porušovania autorských práv. Uvidíme, ako budú procesy podobné tomuto pokračovať. Zrušiť internet, len preto, že sú na ňom aj nelegálne aktivity, je úsmevné. Takisto sa môžeme baviť o službách VPN, ktorý by mali stratiť svoj primárny cieľ. Avšak už neraz sa ukázalo, že o internete rozhodujú ľudia, ktorí ho horko-ťažko vedia používať a tak sa môže stať, že úsmevná situácia v minulosti nám v budúcnosti ponechá na tvári len trpký úsmev a výrazné znepokojenie.

Zdroj: TorrentFreak

Obrázok: Dan Nelson / Pixabay

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.