Progresívne webové aplikácie, ktoré sú vo Firefoxe relatívne krátko, prinášajú do prehliadača zaujímavé možnosti, ktoré mu doteraz chýbali.

Progresívne webové aplikácie sú akýmsi novým hybridom. Je to niečo medzi webovou stránkou a mobilnou aplikáciou. Bežia priamo v prehliadači a nie je ich nutné inštalovať. Obsah sa tak streamuje a po jej zatvorení zmizne z mobilu, či počítača, no ostáva uložený v online databáze aplikácie, ak to jej povaha vyžaduje.

Značnou výhodou týchto aplikácií je napríklad aj to, že dokážu posielať notifikácie a pracovať offline. Nespornou výhodou je ale aj to, že majú prístup k povoleným veciam, len počas toho ako sú otvorené.

Tieto aplikácie sú čiastočne dostupné vo Firefoxe už od verzie 44. V spomínanej verzii 58, ktorá bude dostupná až v januári budúceho roka, pribúda pre zariadenia s operačným systémom Android možnosť pridania si takejto aplikácie na domovskú obrazovku.

Aplikácia má zároveň možnosť mať vlastnú ikonku, štartovaciu stránku a asi najväčšou výhodou je, že ak ju spustíte z domovskej obrazovky, tak neuvidíte klasické rozhranie prehliadača, ale len potrebný obsah. Pridanie progresívne aplikácie na domovskú obrazovku je jednoduché a spravíte ho kliknutím na jednoduchú ikonku dostupnú v hlavnej lište.

Mozilla zároveň oznámila, že pracuje na možnosti synchronizácie na pozadí a rôznych API pre tento druh aplikácií.

Zdroj: AndroidPolice