Spoločnosť Panasonic predstavila nové fotoaparáty, ktoré sú vybavené zaujímavou funkciou 4K Photo. V redakcii sme testovali aktuálne novinky – model LUMIX DMC-GX8 a FZ300. V prvej časti sa pozrieme na to, čo prináša 4K Photo a potom si predstavíme oba fotoaparáty podrobnejšie.

Záznam 4K video a funkcia 4K Photo

Oba fotoaparáty umožňujú zaznamenať video v rozlíšení 4K a keďže Panasonic vyrába 4K televízory, poskytuje riešenie na záznam aj prehrávanie videa vo vysokej kvalite. Video sme vyskúšali s modelom DMC-GX8 a záber jesennej prírody z tohto fotoaparátu vyzerá v 4K rozlíšení úžasne. Je plný detailov s vynikajúcim podaním farieb. Štvornásobne viac bodov ako pri Full HD sa jednoznačne prejaví.

Funkcia 4K Photo je zaujímavá, ak chcete napr. na 4K televízore prezentovať momentky z rýchlych akcií. Fotoaparáty s funkciou 4K Photo totiž umožňujú vybrať jednotlivé okienka z videozáznamu a uložiť ich ako 4K fotografie – teda s rozlíšením 8 MPx. Na čo je to dobré? Ak fotíte rýchlu scénu, nikdy nemáte istotu, že trafíte presne ten jediný správny okamih. S funkciou 4K Photo však stačí stlačiť spúšť, nahrať video z celej udalosti, potom si ho vo fotoaparáte pozrieť políčko po políčku a vybrať ten správny moment. Následne si ho priamo vo fotoaparáte uložíte ako fotografiu a video môžete aj zmazať. V prípade režimu 4K Burst Shooting je opakovacia frekvencia videa 30 záberov za sekundu a natáča sa pokiaľ držíte spúšť (max. 30 minút). Takto môžete vyhotoviť desaťtisíce snímok s odlišným pomerom strán: 3840 × 2160 (16:9), 3328 × 2496 (4:3), 3504 × 2336 (3:2) a 2880 × 2880 (1:1). Pre 4K Photo existujú aj ďalšie dva režimy záznamu.

Takto si vyberáte vhodný záber priamo na displeji fotoaparátu

Takto si vyberáte vhodný záber priamo na displeji fotoaparátu

 

A toto je záber, ktorý si z videa vyberiete priamo vo fotoaparát

A toto je záber, ktorý si z videa vyberiete priamo vo fotoaparát

Panasonic LUMIX DMC-GX8

 

V tomto prípade ide o kompaktný fotoaparát s výmennými objektívmi. Telo je vytvorené z horčíkovej zliatiny v štýlovom vyhotovení, pričom odolá vlhkosti. Na fotoaparáte sa nám páčila široká ponuka funkcií a výborná optická stabilizácia Dual I.S. Tá kombinuje optický stabilizátor v objektíve so stabilizátorom vo fotoaparáte. Ak k tomu pripočítate presné a hlavne rýchle (0,7 sek.) ostrenie porovnávaním kontrastu, máte záruku kvality aj športových fotiek.

Výhodou GX8 je presné zaostrovanie a účinná stabilizácia obrazu

Výhodou GX8 je presné zaostrovanie a účinná stabilizácia obrazu

K pohodlnej realizácii fotiek prispieva elektronický hľadáčik Live View Finder (LVF), ktorý je možné vyklopiť o 90° a fotografovať napr. v podhľade. Na zadnej strane fotoaparátu je navyše dotykový displej, ktorý je možné vyklopiť do strany o 180° a tiež hore a dole o 250°. Ten dobre pomôže pri zhotovení selfie záberov. Zobrazenie podhľadu medzi hľadáčikom a displejom sa prepína automaticky, zaistí to očný senzor. Vo výbave je pripojenie na Wi-Fi, priamo z fotoaparátu tak pošlete fotky na web. Vyskúšali sme aj NFC pripojenie a s aplikáciou Panasonic Image App sme mohli robiť fotky na diaľku vrátane nastavenia parametrov fotenia a ich následného prenosu do mobilu.

Fotiť môžete aj efektné panoramatické fotky, ak nakrúcate videoreportáž, hodí sa konektor pre externý mikrofón (avšak menej používaného rozmeru 2,5 mm). K dispozícii je tiež časozberné snímanie a režim tichého fotenia. V prípade nakrúcania videa je rozlíšenie 3840 x 2160 bodov/25p so záznamom do formátu MP4. Využiť môžete aj Full HD 50p s priebežným automatickým ostrením.

Lumix DMC-FX8 sa predáva za 1199 eur (telo), v sete s 14-42 mm objektívom je to 1299 eur,  spolu so 14-140 mm objektívom za  1599 eur a za 1999 eur v sete s 12-35 mm objektívom. Súčasne dostávate bezplatné členstvo v pláne Adobe Creative Cloud pre digitálne fotografie na jeden rok.

Panasonic LUMIX DMC-FZ300

Toto je inak zameraný fotoaparát, pričom jeho hlavnou devízou je objektív LEICA DC s vysokou svetelnosťou f2,8 v celom rozsahu obrovskej ohniskovej vzdialenosti 25-600 mm. Objektív v tomto prípade nie je vymeniteľný. Použiť sa dá dobre aj v prírode, je vyhotovený odolne a vlhkosť ani prach fotoaparátu nevadia. Aj tu môžete nakrúcať video v rozlíšení 4K a k dispozícii je funkcia 4K Photo. FZ300 sa dá dobre využiť aj pri športe a v prírode priblíži aj vzdialené objekty či zvieratá.

Tento fotoaparát oceníte hlavne kvôli rozsahu objektívu

Tento fotoaparát oceníte hlavne kvôli rozsahu objektívu

Na stabilizáciu používa optický stabilizátor Hybrid OIS s piatimi osami. Fotografovať môžete aj do RAW formátu, sekvenčné fotenie je s rýchlosťou 12 záberov/sek. S makro režimom môžete fotiť objekty už od 1 cm.

Image_FZ300_slant2_vyd5_nowat

Snímač má v rozlíšenie 12 MPx, citlivosť sa dá nastaviť v rozsahu ISO 100-6400. Fotiť tak môžete aj v slabom svetle. V teréne príde vhod elektronický OLED hľadáčik (LVF) a tiež výklopný dotykový displej. Využiť môžete Wi-Fi pripojenie fotoaparátu a tiež NFC snímač na spojenie s mobilom.

Lumix DMC-FZ300 je na slovenskom trhu k dispozícii za cenu 599 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.