Akýkoľvek moderný smartfón, bez ohľadu na značku, je hotový produkt, na ktorom nie je aktuálne extra čo vymýšľať. WAW efekt postupne chladne (pokiaľ nejde o nepodarené skladacie zariadenia), pričom čakáme na novú éru niečoho, čo nám výrobcovia podsunú. Možno to budú aj tie skladačky (ak sa uchytia).

Aktuálne sú najmodernejšie telefóny na takej úrovni, ktorá v rámci zaužívaného konceptu neponúka nič, čo by nás mohlo extrémne ohúriť – mení sa displej (tvar/kvalita), pridávajú sa rôzne „vymoženosti“, ktoré majú najväčší význam pre marketingové oddelenia a potom prichádza na rad fotoaparát, ktorý je najviac „rozoberaným“ prvkom v každom zariadení. Aj preto prichádzajú v tomto smere najviditeľnejšie zmeny a posuny vpred. Fotoaparáty v smartfónoch totiž zohrávajú veľkú rolu, povedzme že jednu z najpodstatnejších! Práve kvalita fotoaparátu (zväčša v prípade vlajkových lodí) môže výrobcovi priniesť radosť z predajov alebo smútok z toho, že to nebola tá pravá „inovácia“. Používatelia si totiž zvykli na to, že nepotrebujú kompaktný fotoaparát, nakoľko ho takmer plnohodnotne nahradí telefón, ktorý majú vo vrecku.

„Google Pixel 3 XL a Apple iPhone XR majú jeden spoločný prvok – jeden hlavný snímač a aj preto nás zaujímalo, ktoré zariadenie je na tom lepšie a ako si poradia s rôznymi scénami.“

Smartfóny sú dnes z pohľadu fotografií na veľmi vysokej úrovni a pred 10 rokmi by sa nám o takých fotografiách, aké dnes zhotovujeme, mohlo iba snívať. Veľmi pekne napreduje Huawei (napr. P30 PRO), Samsung (napr. Galaxy S10+), ale aj Apple a Google. Keďže fototesty prvých dvoch značiek boli v poslednom období veľmi žiadané, tak sme sa pozreli aj na zariadenia, ktoré sú v mnohých ohľadoch podobné, resp. ich označujeme ako – plnohodnotnú konkurenciu. Samozrejme, za prvými spomenutými značkami vôbec nezaostávajú.

Základná špecifikácia fotoaparátu – Google Pixel 3 XL

Pixel 3 XL je výborný Android smartfón, ale to najlepšie na ňom je samotný fotoaparát. Hlavný snímač má 12,2 Mpx s clonou f/1.8 a disponuje softvérovou + optickou stabilizáciou, ktorá funguje ukážkovo. Video dokáže nahrávať v max. rozlíšení 4K/30 fps. Veľmi dôležitým aspektom fotoaparátu je integrácia umelej inteligencie, ktorú cítiť najmä pri tvorbe portrétov s jedným snímačom. Výsledkom sú perfektné mobilné portréty, fotografie s verným podaním farieb a kvalitné nočné snímky z ruky. V prednej časti sú dva 8 Mpx snímače, klasický (f/1.8) a širokouhlý (f/2.2), ktoré taktiež podávajú výborné výsledky. Pochváliť treba aj slušne stabilizované video a záznam zvuku, ktorý zabezpečujú 3 mikrofóny. Výhodou je aj integrácia HDR+, teda možnosť fotiť v duálnom formáte RAW + JPG a ukladanie videí v úspornom formáte HEVC.

„Pre Apple iPhone je jediná a relevantná konkurencia (pohľad na celok) Google Pixel – obe zariadenia majú spoločné to, že hardvér i softvér má pod palcom jedna a tá istá spoločnosť. To iný výrobcovia smartfónov neponúkajú.“

Základná špecifikácia fotoaparátu – Apple iPhone XR / XS Max

iPhone XR má tiež iba jeden hlavný snímač (12 Mpx – f/1,8 – OIS), ktorý je hardvérovo totožný s tým z XS/XS Max. Výsledné fotografie sú výborné, a to aj v slabších svetelných podmienkach. K výrazne lepším fotografiám dopomáha ja funkcia dynamické HDR, ktorá spája viacero vybraných fotografií s rôznymi expozíciami do jednej snímky. Softvér tak vždy vytvorí najlepšiu možnú snímku, pričom si vie veľmi dobre poradiť s nadbytkom, ale aj prebytkom svetla – je to tzv. výpočtová fotografia, na ktorú má veľký vplyv nový výkonnejší procesor a umelá inteligencia. Podobne ako Google Pixel 3 XL, dokáže aj iPhone XR vytvárať portréty iba s jedným snímačom. Rozdiel je v tom, že Pixel 3XL spraví portrét aj neživým predmetom, zatiaľ čo iPhone XR iba vtedy, ak zaznamená reálnu tvár (prípadne sochu).

Kvôli absencii teleobjektívu je režim portrét mierne obmedzený (oproti XS), ale relatívne často sa stáva, že podáva lepšie výsledky ako samotný iPhone XS. Ide najmä o portréty v horších svetelných podmienkach. Je to dané tým, že XR používa na tvorbu portrétu hlavý snímač, ktorý je väčší a má lepšiu svetelnosť. Vo výsledku má aj softvér menej práce so spracovávaním údajov z jedného snímaču, ako z dvoch v prípade XS. O oddelenie popredia od pozadia sa stará pokročilé softvérové spracovanie obrazu za pomoci umelej inteligencie. Výsledky sú naozaj výborné a hlavne v horších svetelných podmienkach má XR často navrch. Samozrejmosťou je aj možnosť meniť hĺbku ostrosti v postprodukcii. Predná TrueDepth kamera (7 Mpx – f/2,2) je totožná s XS a ponúka rovnaké možnosti, vrátane zhotovovania portrétov.

iPhone XS Max ponúka rovnakú špecifikáciu hlavného fotoaparátu, ale okrem toho disponuje aj druhým snímačom – teleobjektívom s totožným rozlíšením, ale nižšou clonou f/2.4. Vďaka teleobjektívu je možné vytvárať portréty aj rôznym predmetom, nie len ľuďom. Okrem toho je teleobjektív výborný aj na fotenie detailov a vzdialenejších predmetov, panorám a pod. Využívame ho často a veľmi radi – dáva nám skutočný zmysel (keď sa k tomu pridá ešte širokouhlý snímač, tak to bude luxus). Predný fotoaparát je rovnaký, ako v prípade iPhone XR.

Teraz prichádzajú na rad jednotlivé scény, ktoré vám ukážu kvality testovaných telefónov, resp. ich snímačov. Fotografie sú vždy v tomto poradí – iPhone XS Max, Pixel 3 XL a iPhone XR. Informácie k testu – Zameriavali sme sa výhradne na hlavné snímače / iPhone XS Max je doplnkový produkt k testu kvôli portrétom na neživé predmety, aby ste mali predstavu, ako spracuje softvér obraz z dvoch snímačov oproti jednému snímaču.

Scéna 1: Prvá scéna je za plného svetla, počas krásneho dňa, so zájdeným slnkom. Všetky tri fotografie sú na perfektnej úrovni, no Pixel 3 XL to trošku farebne vylepšil, aby to bolo pre oko diváka krajšie. Najmä farbu zelene. Ostrosť a detaily sú na výbornej úrovni a rozdieli sú bezpredmetné.

 

Scéna 2: Detail a farebné podanie. Pixel túto fotografiu nevylepšil, skôr trošku pokazil – čo sa týka farieb. Reálnejšie je to v prípade iPhonu XS Max a následne XR. Aj tu však vidieť malé odlišnosti, najmä v prekreslení detailov.

 

Scéna 3: Farebné podanie je v prípade Pixelu 3 XL najzaujímavejšie pre oko, ale k realite sú bližšie fotografie z oboch iPhonov.

 

Scéna 4: Tu sme sa zamerali na detail, ktorý si môžete pozrieť vo výreze nižšie. Všetky fotografie sú manuálne zaostrené na tabuľku s nápisom.

 

Scéna 5: Výrez zo scény 4. Najčitateľnejšie pôsobia fotografie z iPhone XR a XS Max

 

Scéna 6: Tu sme vyskúšali aj to, ako si testované zariadenia poradia s priblížením. V prípade iPhone XS Max je to 2x optické priblíženie, pričom Pixel 3 XL a iPhone XR si museli poradiť s digitálnym priblížením.

 

Scéna 7: Ktorý portrét je najlepší? My by sme išli v poradí – Pixel 3 XL, iPhone XR Max a iPhone XS Max.

 

Scéna 8: Režim portrét – jednoznačne najlepšia fotka v prospech Pixel 3XL. iPhone XS Max si s konárom nevedel úplne poradiť a iPhone XR nevie vytvárať portréty predmetom, ale priblíženie postačí na to, aby bola fotografia pekná a pozadie rozmazané.

 

Scéna 9: Režim portrét – V tomto prípade záleží od vkusu, nakoľko každý portrét je v niečom zaujímavý. Celkovo na nás však najhodnotnejšie pôsobí portrét z iPhone XS Max, ktorý má najvernejší orez postavy a vlasov, aj keď tenké pramienky zmazal. V postprodukcii si môžete dodatočne meniť clonu.

 

Scéna 10: Režim portrét – V tomto prípade sa o prvé miesto delí iPhone XS Max a Pixel 3 XL. Obe fotografie sú slušne zhotovené. Ako sme už uviedli, iPhone XR nevie vytvárať portréty predmetom. Priblíženie však postačí na to, aby bola fotografia relatívne pekná a pozadie jemne rozmazané.

 

Scéna 11: Táto fotografia je zameraná na farebné podanie. iPhony podávajú takmer totožný výsledok, pričom Pixel fotografiu trošku stmavil, čím jej ubral na atraktivite.

 

Scéna 12: Denné fotenie priestoru kancelárií

 

Scéna 13: Večerné fotenie baru z väčšej vzdialenosti – Pixel sa s tým opäť vyhral a výsledok je veľmi pekný.

 

Scéna 14: Večerné fotenie v interiéri

 

Scéna 15: Výrez z vyššie zhotovených fotografií

 

Scéna 16: Nočná scéna, s ktorou si dokázali poradiť všetky zariadenia, ale ani jeden výsledok nie je úplne perfektný. Pixel to moc prifarbil, a preto by sme dali bod iPhonu XS Max.

 

Scéna 17: Pixel 3 XL ponúka aj špeciálny nočný režim, ktorého výsledkom môže byť aj takáto fotografia (fotené z ruky).

Scéna 18: Tu vidieť slabšiu stránku iPhonov v prípade nočných fotografií.Pixel si s tým poradil podstatne lepšie.

 

Scéna 19: Náročnejšia nočná scéna, kde je v jednej časti veľa svetla a v tej druhej úplné minimum. Výsledky sú prijateľné, ale najlepšie si s tým poradil Pixel 3 XL. iPhone je v prípade nočných fotografií slabší.

 

Scéna 20: V tejto scéne sme skúšali to, ako si zariadenia poradia v tme, pričom malé osvetlenie prichádza iba odzadu – z dverí, čo je vidieť v tieni na druhe strane chodby.

 

Hodnotenie TOUCHIT

Všetky tri zariadenia podávajú veľmi pekné výsledky za takmer každých okolností. Je však vidieť, že Pixel aj napriek rovnakej clone ponúka lepšie nočné/večerné fotografie, začo vďačí extra zákroku umelej inteligencie, ktorá fotografie podstatne vylepšuje, aby boli pre oko používateľa zaujímavejšie. To platí aj v prípade portrétov – Pixel ich dokáže zhotoviť na čomkoľvek a kedykoľvek, pričom výsledok je na pomery smartfónov nadštandardný. To si zaslúži pochvalu! V tomto smere sa nechytá ani iPhone a v porovnaní napr. s Huawei P30 Pro ide o veľmi podobné výsledky. Softvérové spracovanie obrazu a AI tu hrá opäť dôležitú úlohu.

iPhone XR a XS Max disponujú rovnakým hlavným snímačom, ale na určitých fotografiách je vidieť, že XS Max ponúka o niečo krajšie fotky – najmä čo sa týka detailov a farebného podania. iPhone (oba) ponúka celkovo reálnejšie farby a veľmi peknú kresbu. Taktiež sa s ním jednoduchšie a rýchlejšie pracuje, čo je podstatnou výhodou. Pixel sa snaží zaujať oko maximálne výpočtovou fotografiou, čo nie je vždy dobré a žiadané. Občas ale vidieť, že Pixel vytvorí „šedivšiu“ fotografiu, ktorá úplne nekorešponduje s realitou, a tiež nie je príťažlivá (žiadny softvér nie je neomylný). Každému vyhovuje niečo iné, a preto nám určite dajte vedieť, ktoré fotografie sa vám páčia najviac.

Smartfóny do testu zapožičali: iPhone XS Max – Telekom.sk / iPhone XR – Telekom.sk / Pixel 3XL – Alza.sk

Prečítajte si aj:

Veľký fototest Huawei P30 Pro vs. Samsung Galaxy S10: Ktorá vlajková loď fotí lepšie?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE