nüviCam je naozaj revolučná navigácia. Jednak je vybavená veľkým, 6-palcovým ľahko čitateľným displejom a na jej vyhotovenie boli použité prémiové materiály. Novinkou je integrácia kamery do tela navigátora. Tá dokáže nahrávať dianie pred vami a v prípade kolízie môžete záznam použiť vo svoj prospech. Kamera má však aj ďalšie funkcie, ktoré sa obyčajne nachádzajú vo výbave drahších automobilov. Poďme ale pekne po poriadku.

Navigátor nüviCam je prémiová navigácia so zabudovanou kamerou

Navigátor nüviCam je prémiová navigácia so zabudovanou kamerou

Integrovaná kamera neustále zaznamenáva obraz a ukladá videosúbory na microSD kartu. Poskytuje obraz v rozlíšení 1080p a dá sa natáčať v horizontálnom smere. Do videa sa zaznamenávajú aj GPS súradnice, aktuálny dátum a čas ako i rýchlosť. Udalosť si viete uložiť samostatne stlačením príslušného tlačidla. Automaticky sa však ukladajú udalosti, keď došlo k výraznej zmene rýchlosti alebo smeru jazdy vozidla – teda napr. pri havárii. Udalosť sa uchováva tak, že máte uložený dostatočne dlhý čas pred udalosťou a aj po nej. Pri prehliadaní priamo na tomto navigátore potom vidíte zábery z kamery a tiež vidíte na mape pohyb vozidla. Je to veľmi názorné. V prípade nehody môžete kamerou aj fotiť dokumentačné zábery.

Takto sa zaznamenáva obraz, ktorý vidí kamera integrovaná v navigátore

Takto sa zaznamenáva obraz, ktorý vidí kamera integrovaná v navigátore

Vynikajúca funkcia je Upozornenie na kolíziu, ktorú sme si v bratislavských uliciach vyskúšali za jeden deň hneď trikrát. Ak totiž napr. niekto pred vami urobí rýchle zabrzdenie alebo vás predbehne a zaradí sa tesne pred vás, kamera tento nebezpečný stav rozpozná, zobrazí vám výrazný nápis o nebezpečenstve kolízie a rovnako vás upozorní aj akusticky.

Takto sa zobrazí varovanie, ak sa dostanete príliš blízko k predchádzajúcemu vozidlu

Takto sa zobrazí varovanie, ak sa dostanete príliš blízko k predchádzajúcemu vozidlu

Funkcia Upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu vás potom varuje v prípade, ak opustíte jazdný pruh na jednej alebo druhej strane. Vtedy sa na displeji vypíše žltým pruh s varovaním a tiež sa ozve akustický signál. Pruh sa zobrazí na tej strane, na ktorej ste pravdepodobne neúmyselne prekročili jazdný pruh. Ak teda zaspávate za volantom, toto je účinná pomoc na to, aby ste si uvedomili, že je načase oddýchnuť si.

Upozornenia na prekročenie jazdných pruhov

Upozornenia na prekročenie jazdných pruhov

A je tu aj funkcia Garmin Real Vision, ktorá zobrazuje reálny pohľad na navigáciu, keď sa blížite k cieľu vašej jazdy. To je napr. v noci na nezaplatenie. Presne vám totiž ukáže budovu, ku ktorej ste sa chceli dostať.

Takto sa dostanete presne do vášho cieľa s navigáciou cez kameru a ukázaním šípkou

Takto sa dostanete presne do vášho cieľa s navigáciou cez kameru a ukázaním šípkou

nüviCam môžete použiť aj ako handsfree súpravu, je tu zabudovaná technológia Bluetooth a môžete si takto napojiť smartfón. Takto prepojený smartfón sa dá dobre využiť aj s technológiou Smartphone Link, čím vlastne do navigácie dostanete údaje z internetu. Zistíte napríklad, aké je počasie v cieli vašej trasy. Medzi aplikáciami v navigátore nájdete galériu obrázkov a videí a tiež Foursquare.

No aby sme nezabudli, J nüviCam je samozrejme plnohodnotná navigácia, a to s detailnou mapou Európy s doživotnou aktualizáciou a doživotným príjmom dopravných správ cez RDS-TMC a Smartphone Link. Viete tak presne o zdržaniach na ceste a návrhu alternatívnej trasy.

nüviCam je navigácia plná najnovších technológií s kvalitnou výrobou. Preto aj váži o niečo viac ako tradičné navigácie a držiak je na to prispôsobený. Dokáže spoľahlivo udržať nüviCam na čelnom skle. Držiak obsahuje aj napájanie a k navigátoru sa prichytáva magneticky. Pokiaľ by ste nechceli alebo nemohli nainštalovať držiak na čelné sklo, Garmin predáva riešenia, ako držiak prichytiť napr. na palubnú dosku. Navigovať sa môžete aj na pešo, výdrž na batériu je do 30 minút.

Túto navigáciu sme používali pri navigácii po Slovensku. Je jasné, že navigácia je bezproblémová, ide o mapové dáta HERE a nüviCam tak pozná čísla domov dokonca aj v Petržalke. Prijímač GPS je citlivý, problém nerobia ani vysoké budovy. Boli sme celkom prekvapení, ako spoľahlivo signalizoval prekročenie jazdných pruhov aj v noci, a to aj pri čiarach, ktoré by si už zaslúžili premaľovanie. Kamerová navigácia Real Vision pri cieli cesty je jednoznačne šikovný pomocník. Navyše, k navigátoru sa dá pripojiť aj cúvacia kamera. Zapojiť sa dá tak, že na navigátore vidíte obraz z kamery len vtedy, keď zaradíte spiatočku. Pripojenie je bezdrôtové, montáž je tak jednoduchá. Celkovo je nüviCam súčasnou technologickou špičkou medzi navigátormi.

Cena: 369,90 EUR
Zapožičal: Garmin, www.garmin.sk

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.