Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je to vďaka jadrám RT tretej generácie, jadrám Tensor štvrtej generácie, duálnym kódovačom NVENC ôsmej generácie s podporou kodeku AV1 a v neposlednom rade 16 GB pamäte – dostatočnej na úpravu až 12K video súborov RAW alebo spracovanie veľkých 3D scén.

3D grafici môžu teraz pri vytváraní 3D scén pracovať s presným a realistickým osvetlením, fyzikou a materiálmi – všetko v reálnom čase bez potreby proxy súborov.

V beta verzii aplikácie NVIDIA Omniverse možno DLSS 3 použiť na generovanie obrázkov pomocou umelej inteligencie. Táto technológia využíva jadrá Tensor exkluzívne pre grafické procesory rodiny RTX a nový akcelerátor optických tokov. Výsledkom je výrazné zvýšenie počtu snímok za sekundu, a tým aj plynulosti. Aktualizované verzie aplikácií s podporou DLSS 3 sa pripravujú aj pre populárne herné enginy Unity a Unreal Engine 5.

Niektoré operácie vytvárania videa a živého vysielania možno urýchliť alebo zlepšiť pomocou kódovača AV1, ktorý ponúka o 40 % vyššiu účinnosť. AV1 je integrovaný do programov OBS Studio, DaVinci Resolve a prostredníctvom zásuvného modulu Voukoder aj do programu Adobe Premiere Pro.

Nové duálne snímače NVENC dokážu zachytiť rozlíšenie v reálnom čase až do 8K pri 60 FPS prostredníctvom aplikácií GeForce Experience a OBS Studio. Pomocou nich možno tiež skrátiť čas exportu videa takmer na polovicu. K programom Adobe Premiere Pro (Voukoder) a Jianying Pro sa tento týždeň pridali DaVinci Resolve od spoločnosti Blackmagic Design a MAGIX Vegas Pro s podporou duálneho NVENC.

Funkcie s umelou inteligenciou v aplikáciách, ako je napríklad spomínaný DaVinci Resolve alebo Adobe Photoshop a Premiere Pro, tiež zaznamenajú zvýšenie výkonu. Vďaka jadrám Tensor štvrtej generácie prinesú grafické procesory radu RTX 40 až dvojnásobný nárast výkonu oproti predchádzajúcej generácii grafických kariet NVIDIA.

Dnes vyšli aj nové ovládače NVIDIA Studio s množstvom vylepšení pre populárne kreatívne aplikácie.

Viac informácií o grafickom procesore GeForce RTX 4080 nájdete v zozname produktov a na webovej lokalite spoločnosti NVIDIA.

NVIDIA GeForce RTX 4080Zdroj: NVIDIA
NVIDIA GeForce RTX 4080

Krátky sci-fi film v réžii štúdia NVIDIA

Režisér Casey Faris a tím tvorcov filmu Vypusťte psy! Štúdio použilo grafické procesory z rodiny NVIDIA RTX na vytvorenie krátkometrážneho sci-fi filmu Tuesday on Earth, ktorý vzdáva hold klasickým žánrovým filmom ako E.T. the Extra-Terrestrial, Men in Black a Critters. Vďaka výkonu grafickej karty GeForce RTX 3070 mohol Faris strihať rýchlejšie, upravovať farebné odtiene a implementovať aj špeciálne efekty. Pri ich pridávaní pracoval s nástrojom Fusion integrovaným do aplikácie DaVinci Resolve a urýchleným pomocou RTX. Nástroj Fusion, ktorý sa niekedy označuje ako „tajná zbraň Hollywoodu“, je zdroj obsahujúci stovky 2D a 3D nástrojov na vytváranie efektov skutočne hollywoodskeho kalibru. Fúzia sa použila na vytvorenie takých filmových trhákov, ako sú Avengers od Marvelu a Hunger Games.

GPU však našiel využitie aj pre funkcie poháňané umelou inteligenciou, ako je sledovanie masky objektu na detekciu objektov, detekcia strihov scény na automatické vyhľadávanie strihov v scéne a automatická mapa hĺbky na oddelenie objektov v popredí od objektov v pozadí. V neposlednom rade GeForce RTX uľahčuje prácu v programe Blender Cycles a umožňuje vytvárať futuristické 3D prvky.

Najnovší článok na blogu NVIDIA Studio ponúka podrobnosti.

WinterArtChallenge

S blížiacou sa zimou prichádza ďalšia výzva pre NVIDIA Studio. „Zimná umelecká výzva“ trvá do konca roka a digitálni tvorcovia sa môžu zapojiť zdieľaním svojich výtvorov so zimnou tematikou na Instagrame, Twitteri alebo Facebooku a označením #WinterArtChallenge. Úspešné projekty budú zverejnené aj na kanáloch sociálnych médií spoločnosti NVIDIA Studio.

Značky: