General Electric otvoril digitálny hub v Budapešti. Čo to znamená pre Maďarsko, Európu a v neposlednom rade pre Slovensko, sme sa zhovárali v riaditeľom tejto pobočky.

John Ford, riaditeľ General Electric Digital Hub. Môj deň je pomerne bláznivý…a to ešte k tomu je každý deň iný

Čo si vlastne pod General Electric predstaviť?

Pre GE je dôležité zvyšovať produktivitu a vylepšovať obsluhu strojov cez aplikovanie digitálnych technológií. Tým máme na mysli softvér a aplikácií, ktoré umožnia efektívny beh fabriky alebo jej oddelení a častí. GE má centrum v Amerika a v Ázii a centrum v Európe, práve v Budapešti.

GE robí nový biznis vo vývoj niečo ako „nový biznis“ vývojom špecializovaných aplikácií v Enterprise segmente, priemyselnej, analytické oblasti. Treba manažovať rôzne tímy. Tie najprv nejako zostaviť a prideliť na nové projekty, toľko v jednoduchosti pre pochopenie.

Prečo je sídlom GE práve Budapešť?

Vychádza to z historického pôvodu, lokality a celkovej dostupnosti. Keď sa na to pozrieme od úplného začiatku. Dnes má GE 300 000 zamestnancov, z toho viac ako polovica je v Európe. Preto je Európa veľmi dôležitou pre túto spoločnosť. Pozícia Budapešti je zvolená najmä strategicky na jednotlivé továrne a výrobné podniky.

Len 15 km od Budapešti sú najbližšie fabriky. Pár rokov dozadu GE zvolilo finančné centrum práve v Budapešti. Veľa ľudí, ktorí pracujú pre General Electric tu už je. veľa fabrík, s ktorými majú spoluprácu sú v dobrej dostupnosti.

Maďarsko má dobre vybavený IT sektor a je aj dôležité to, že sú blízkom dosahu krajiny ako Česká republika, Slovensko, Rumunsko alebo napríklad Poľsko

Do GE v Budapešti som nastúpil v septembri minulého roka, pred tým som pracoval vo Philipse, takisto tu v Budapešti. To znamená, že som bol veľa v Prahe, Bukurešti a takisto preferujem túto lokalitu aj vzhľadom na priateľstvo susediacich krajín a možnosti vyžiť podobné schopnosti jednotlivých tímov a ľudí. Malý tím je aj v Bratislave, ktorý je pre GE veľmi dôležitý a je tam zhruba do 50 ľudí.

Máte nejakú spoluprácu s univerzitami?

Jednoznačne, vybrali si 5 univerzít z celého Maďarska, niektoré z Budapešti, alebo napríklad z Debrecínu.

Pracujú s nimi v oblasti zdravotnej starostlivosti a zdieľajú s univerzitami svoje znalosti. Využívajú spoluprácu so študentmi medicíny, ktorí pomáhajú prinášať znalosti z tejto oblasti. To najmä v oblasti vývoja softvéru a ich znalosti sú dôležité, pretože sú priamo z oblasti praxe a vedia významnou mierou priniesť informácie o tom, ako nové riešenia navrhovať. Tak, aby v konečnom dôsledku boli prínosom práve pre medicínskych pracovníkov.

Čo všetko dokážete robiť v hube?

GE robí svoje aktivity / projekt y v troch krokoch. Prvým je vytvorenie platformy Predix. Je to operačný systém pre priemyselné odvetvie a je zameraný na veľké stroje ako napríklad veterne turbíny. V tomto momente je prvý krok vyvinúť softvér v GE tak aby mohol fungovať

Prvé, čo potrebuje firma spraviť je, pripojiť sa do Predixu resp. na tejto platforme Predix vyvíjať ďalšie aktivity. Je to voľný systém a každý sa do neho môže pripojiť.

Druhým krokom je predať hotové riešenie zákazníkov. John Ford má na startosti prvý krok, teda priniesť firmám platformu a zaintegrovať ich do Predixu.

GE nezačína na zelenej lúke a v súčasnosti má vyvinutých globálne 13 riešení postavených na Predixe, niektoré z nich boli vyvinuté práve tu v Budapešti. Softvérové tímy tu vyvíjajú, a uvoľňujú nové aplikácie práve tu.

Iné tímy tu majú na starosti analytickú oblasti. Vytvoriť napríklad algoritmus ktorý bude kontrolovať, či nie je poškodené potrubie a bude zbierať štatistické dáta z rôznych strojov. To je typicky oblasti Big Data, v ktorej je GE dosť silná a tieto dáta vie potom poskytnúť iným firmám.

Čo znamená analýza dát v podaní Digital Hubu?

Uveďme príklad z letectva. GE dáta z leteckého motora, ktorý má minimálne 1000 senzorov na zber údajov. Ak má lietadlo motory minimálne dva, a lietadlá lietajú, vzlietajú a pristávajú na svete radovo v sekundách, vedia získať ohromný objem dát. To sú však surové dáta, treba ich ďalej spracovať.

Užitočné je to v tom, že GE vie takéto dáta analyzovať a vyhodnotiť optimálnu letovú výšku, spôsob stúpania a klesania. Takisto sa skúma dopad na životné prostredie, napríklad v súvislosti so spotrebou. Iný tím má zase na starosti výber veličín, ktoré sa budú sledovať a vybrať podstatné údaje. Presne v duchu ako to neboli len surové dáta ale skutočne použiteľné hodnoty.

Jeden motor s 1000 senzormi počas jedného letu vygeneruje viac dát na analýzu ako vygeneruje dát celé Maďarsko za rok na Facebooku.

 

Špecialitou je napríklad poskytovanie aerolíniám údaje o tom, kedy musia vykonávať servis svojich motorov. Dôvodom je bezpečnosť, na druhej strane ale nemá zmysle robiť servisné zásahy príliš často.

Hovorí sa, že GE chce vytvoriť 400 nových pracovných miest

Áno, do konca roka 2017. Taký sme si dali záväzok. No s veľkou pravdepodobnosťou sme tento cieľ dosiahli už teraz. Čiže vo výsledku tu nájde uplatnenie podstatne viac ľudí.

Len tento hub je väčší a je tu viac ako 400 ľudí. Faktom ale je, že nechceme byť ako startup, ktorý bez obmedzenia investuje. Chceme prinášať riešenia , ktoré dokážeme reálne predať a naši zákazníci využijú. Teda celkovo neviem povedať, koľko pracovných príležitostí tu ešte bude. Všetko bude závisieť od projektov, ktoré máme a budú pribúdať a budeme ich zodpovedne vedieť manažovať.

Musím zdôrazniť, že v tomto regióne, je veľa dobrých ľudí a ľudí , s ktorými sa celkovo dobre pracuje. Regiónom nemám na mysli len Maďarsko ale strednú a východnú Európu celkovo.

V čom je GE Hub iný?

Máme tu kampus s globálne finančné centrum center. Tu vyvíjame digitálne riešenia, ktoré pomáhajú ich finančnému centru. Ďalším dôvodom je, ako už bolo spomenuté geografická blízkosť k fabrikám a továrňam. Keď je treba, dá sa do pár hodín dostať na druhý koniec krajiny a stretávať sa priamo z ľuďmi, s ktorými spolupracujeme.

Robíme konferenciu, kde sa zúčastňujú vývojári a manažérov zo spolupracujúcich firiem. Ľahko sa dá dostať priamo do firmy, ktorá potrebuje niečo vyriešiť a nemusia to robiť neosobne na diaľku. Vývojár môže skutočne navštíviť firmu a sám na vlastné oči zistiť a posúdiť o čom pre sne ide a s čím im treba pomôcť.

Jeden príklad z praxe. Vývojári navrhnú mobilnú aplikáciu, no neuvedomia si, že pracovníci, ktorí majú svoje okuliare a ešte jedny bezpečnostné na nich, na aplikáciu dobre neuvidia.

Keď to porovnáme s Indiou, kde má GE takisto zastúpenie, je najbližšia fabrika 1500 km ďaleko.

Aký je váš odkaz pre Slovensko alebo teda náš región?

Maďarsko je si so Slovenskom veľmi blízke. Stále hľadáme nové talenty a technicky zameraných ľudí. Vo všeobecnosti dokážeme ponúknuť silné zázemím digitálnej firmy. Veľký potenciál hubu v Budapešti vidím hlavne v spolupráci s partnermi a firmami.

Michal Reiter, Budapešť

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.