Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, uviedla, že podľa jej prieskumu, ktorý sa uskutočnil medzi českými a slovenskými partnermi a zákazníkmi, 77 % lokálnych IT správcov registruje neustále sa zvyšujúci počet zraniteľností. Mnohí z nich preto uvažujú o skenovaní zraniteľností a inštalácii softvérových záplat, ktoré zabezpečujú poskytovatelia MSP služieb. Dopytovanie sa uskutočnilo v októbri 2023 v rámci sérii konferencií Zebra Cyber Roadshow.

Rastúci počet kybernetických útokov spôsobuje kombinácia viacerých vektorov, typicky sa šíria elektronickou poštu, kompromitovanými webovými stránkami, neaktualizovanými systémami a podobne. Organizácie sa preto snažia chrániť viacvrstvovou ochranou zahŕňajúcou zabezpečenie podnikových sietí, zálohovanie či aktualizáciu softvérových systémov. Vzhľadom na neustále sa zvyšujúci počet softvérových systémov a s tým súvisiacimi zraniteľnosťami, podniky potrebujú robustné riešenia patch managementu, ktoré si však hlavne SMB firmy často nemôžu dovoliť.

Najzaujímavejšie zistenia prieskumu:

  • 42 % opýtaných IT správcov uviedlo, že registrujú výrazný nárast počtu zraniteľností. 35 % skonštatovalo mierny nárast, 22 % vidí rovnaký počet zraniteľností ako vlani a iba 1 % uviedlo pokles.
  • Z portfólia MSP služieb by ochrana pred zraniteľnosťami ako služba bola užitočná pre 38 % respondentov. Ochranu siete (firewall) ako službu by uvítalo 40 % a najviac (58 %) opýtaných vidí najväčší prínos MSP v správe a monitoringu.
  • Ak ide o ochranu pred zraniteľnosťami vo forme služieb, prioritne by firmy využívali skenovanie zraniteľností (77 %), patch management (48 %), identifikáciu chýbajúcich aktualizácií (34 %) a audit existujúceho hardvéru a softvéru (34 %).

„V GFI Software si uvedomujeme, že ochrana pred softvérovými zraniteľnosťami sa dnes stáva jednou z kľúčových bezpečnostných priorít,“ povedal Jozef Kačala, Vicepresident of Global Sales Engineering v spoločnosti GFI Software. „Najviac sú ohrozené SMB firmy, ktoré si z dôvodu nedostatku finančných či personálnych zdrojov nemôžu dovoliť špičkové nástroje. Preto sme pripravili verziu GFI LanGuard MSP, ktorá umožňuje našim partnerom ponúkať zákazníkom služby skenovania zraniteľností typu ‚pay-per-scan‘ za veľmi výhodných podmienok a pri zachovaní maximálnej úrovne bezpečnosti.“

Značky: