Pozíciu lídra v predaji smartfónov si napriek kauze s Galaxy Note 7 udržal Samsung. Dvojkou je jeho odveký rival Apple. Na chrbát im čoraz intenzívnejšie dýcha rastúci Huawei.

Analytická spoločnosť International Data Corporation (IDC) zverejnila výsledky globálneho predaja smartfónov za tretí kvartál tohto roku. Čísla prezrádzajú, že oproti minulému roku globálne predaje stúpli o 1%. Podľa predbežných výsledkov bolo celosvetovo spolu predaných 362,9 miliónov smartfónov. V Q3 roku 2015 to bolo 359,3 miliónov kusov. Oproti druhému kvartálu 2016 s 344,7 miliónmi predaných zariadení to znamená 5,3% nárast. Prvá trojka výrobcov ostala nezmenená. Prvé miesto patrí Samsungu s 20 % podielom na trhu, druhá priečka patrí Apple s podielom 13,4% a tretí Huawei si ukrojil 9,3%. Jediným skutočne spokojným z prvej trojice však môže byť iba čínsky Huawei, ktorý naďalej úspešne expanduje a v porovnaní s minulým rokom si polepšil o 23%. Za jeho úspechom stoja predovšetkým vlajková loď P9 a tiež Honor 8.

Naopak, Samsung a Apple klesli o 13,5%, respektíve 5,3%. Prvú päťku uzatvárajú OPPO (7%) a Vivo (5,8%), čím len potvrdzujú stúpajúcu dominanciu čínskych značiek. Obom firmám navyše medziročne stúpol predaj viac ako dvojnásobne. Po Samsungu môže mať zrejme najviac hlavu v smútku ďalší známy producent smartfónov LG, ktorému sa nepodarilo presadiť model G5 a klesol o 23%. Detailnejší prehľad výsledkov si môžete pozrieť v tabuľke nižšie:

idc-data-q3-2016_nowat

Zdroj: Andoid Authority