Ak vlastníte e-shop, blog alebo spravujete stránku a zaoberáte sa jej optimalizáciou aj pomocou link buildingu, mali by ste spozornieť. Môže sa vám ľahko stať, že sa stanete obeťou Google bombingu.

Google bombing je istý druh útoku, ktorý poškodzuje reputáciu webovej stránky tým, že sa na ňu priamo odkazujú stovky ba dokonca tisícky zmanipulovaných linkov s nevhodným obsahom. Ak má Google podozrenie, že sa pokúšate využiť ich algoritmy pomocou spamového odkazu (čo samozrejme nie je vaša vina), môže vás potrestať tak, že vám výrazne zníži postavenie vo vyhľadávačoch.

V minulom roku takúto situáciu na vlastnej koži zažila firma Trendhim. Webové stránky obsahujúce pornografiu sa priamo odkazovali na ich stránku. Našťastie si firma zachovala chladnú hlavu a ak by nekonala rýchlo, vážne by si tým poškodila svoje postavenie vo vyhľadávačoch, čo by následne ovplyvnilo ich predaj. Hoci Google už podnikol isté opatrenia na zníženie počtu takýchto druhov útokov, poďme sa pozrieť, ako sa firma Trendhim úspešne vyvliekla z tohto problému.

Ako postupovať?

Prvé opatrenie, ktoré je nutné usutočniť, je nahlásiť spamovú aktivitu priamo Googlu použitím tohto nástroja:  https://www.google.com/webmasters/tools/manual-action. Následne je veľmi dôležité skontrolovať zabezpečenie vašej webovej stránky a uistiť sa, že vaša bezpečnosť nebola nijak skompromitovaná.

Ďalej je dobré, ak si skontrolujete všetky linky odkazujúce na vašu stránku. V prípade, že narazíte na linky s nevhodným obsahom, je potrebné ich okamžite vymazať. Najlepšími nástrojmi, ako manuálne nájsť všetky linky, ktoré sa na vás odkazujú, sú Ahrefs Google’s Search Console. Keď identifikujete všetky zlé linky, upladnite ich na Google’s Disavow tool.

Je možné, že väčšina týchto webových stránok s nevhodným obsahom, ktoré na vás priamo odkazujú, boli rovnako napadnuté a ich majitelia o tom vôbec netušia. Preto je dobré kontaktovať majiteľov týchto webových stránok, a požiadať ich o stiahnutie odkazu zo stránky.

Ako sa vyhnúť takejto situácii?

Je ťažké zistiť, kto stojí za týmto druhom útoku, aj keď sa domnieva, že za to všetko môže niektorý z konkurentov. A hoci neexistuje veľa spôsobov, ako situáciu ihneď napraviť, dôležité je nenechať sa vyviesť z miery a pokračovať v budovaní stránky, aby ste čím skôr nadobudli vašu stratenú pozíciu vo vyhľadávačoch.

Samozrejme, okrem iného, je nutné podieľať sa na všeobecných SEO taktikách a praktikách, na ktorých normálne pracujete. Hovoríme tu napríklad o optimalizácii webovej stránky, interných odkazoch či nadobúdaní externých linkov z dôveryhodných stránok – pretože čím spoľahlivejší ľudia o vás píšu, tým viac vás Google vníma ako dôveryhodný objekt.

Autor: Bc. Andrea Sotoňáková

Značky: