Android je operačný systém s otvoreným zdrojovým kódom, takže okrem oficiálnej verzie OS, ktorú spoločnosť Google distribuuje výrobcom, sa objavuje aj mnoho ďalších alternatívnych verzií.

Ak je zariadenie s Androidom certifikované, máte povolené si inštalovať oficiálne aplikácie spoločnosti Google (napríklad Obchod Play, Mapy a pod.). Pokiaľ namáte certifikovanú verziu OS (väčšinou sa s tým môžeme stretnúť pri čínskych telefónoch predávaných v Číne) nemali by sa dať tieto aplikácie nainštalovať.

Existujú teda aj niektorí menej dôveryhodní výrobcovia, ktorí dodávajú softvér vo svojich zariadeniach bez povolenia od Google. Aj v redakcii sme sa s tým stretli. Už samotné fungovanie so sebou prináša veľké bezpečnostné riziko, zastaralý dizajn aplikácií a aj nestabilitu systému.

Spoločnosť Google teraz kontroluje dátumy zostáv Androidu pri pokuse o spustenie aplikácií od Google. Ak máte necertifikované zariadenie a používate verziu operačného systému Android, ktorá bola vydaná po 16. marci 2018, aplikácie Google nebudú fungovať.

Našťastie existuje riešenie pre používateľov alternatívnych ROM, ktorí si chcú prevziať verziu Android presne podľa ich vkusu. Teraz si tak môžete zaregistrovať svoje zariadenie pomocou svojho systémového ID, aby mohli aplikácie Google naďalej správne fungovať. Na jedného používateľa existuje limit 100 zariadení, ktoré si môžete takto zaregistrovať.

Privítali by sme, keby spoločnosť Google nakoniec uľahčila upravenie svojej vlastnej verzie Android, namiesto toho, aby sa v nej skrýval pre veľa používateľov zbytočné obsah. A ak sa ukáže, že projekt Treble napĺňa všetko podľa očakávania, tak budúcnosť alternatívnych ROM by mohla byť bezpečnejšia a jednoduchšia.

zdroj: theverge

Prečítajte si aj:

Huawei predstaví modely P20 a P20 Pro už zajtra. Znovu provokuje

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.