Umelá inteligencia vám pomôže.

Na zloženie dobre znejúcich skladieb pritom nepotrebujete žiadny talent. Aj napriek tomu, že je tento rok iný ako tie minulé, koniec roka môžeme ukončiť s úsmevom na tvári. Tomu dopomôže aj nový experiment od Googlu s názvom Blob Opera. Pomocou štyroch malých postavičiek vytvoríte dobre znejúce skladby, ktoré je môžete zdieľať s priateľmi a rodinou.

Experiment založený na strojovom učení od Davida Li v spolupráci s Google Arts & Culture umožní ovládať štyri postavičky, ktoré zastupujú rôzne operné hlasy – od basu po soprán. Vytvorenie vlastnej skladby je veľmi jednoduché. Stačí jednotlivé hlasy / postavičky posúvať smerom nahor, nadol a do strán. Pri pohybe hore a dole meníte výšku tónu, vodorovné ťahy menia samohlásky, ktorá konkrétna postavička vydáva.

Výsledok je dobrý aj v prípade, že nemáte žiadne skúsenosti so skladaním hudby, pretože model strojového učenia zaisťuje harmonický výstup a jednotlivé hlasy spolu ladia. Na dosiahnutie požadovaného výsledku spoločnosť Google hostila štyroch operných umelcov, ktorí modelu strojového učenia poskytli hlasy v celkovom trvaní 16 hodín. V experimente hlasy týchto umelcov už počuť nebudete.

Pokiaľ však nebudete mať chuť na skladanie vlastnej opernej piesne, môžete nechať postavičky zaspievať jeden zo známych vianočných hitov, ako napríklad Jingle Bells alebo Tichú noc. 

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

TOP 10 najobľúbenejších filmov stiahnutých cez internet – 50. týždeň

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.