Google už minulý rok avizoval, že v mapách aktívne testuje navigáciu pre chodcov za pomoci rozšírenej reality.  

Vývojárske testy sa pretavili do beta verzie, ktorú má možnosť testovať viacero používateľov. Beta testeri sú vyberaní spoločnosťou Google na základe ich aktivity v Google mapách. My túto aplikáciu využívame veľmi často, na všetky druhy navigácie a aj keď nás často hnevá (to je na samostatný článok), tak ju máme radi. Takže, na základe našej aktivity sme dostali možnosť testovať beta verziu navigácie pre chodcov za pomoci rozšírenej reality. Je to veľmi jednoduché a zaujímavé riešenie, ktoré vám pomôže dokonale sa orientovať aj v úplne cudzom meste.

Celé to funguje veľmi jednoducho a začína prijatím pozvánky od Google priamo v aplikácii Google Mapy. Následne je všetko pripravené na použitie. Ako na to? Stačí zadať cieľ, do ktorého sa chcete dostať, zvoliť navigáciu pre chodcov a následne v spodnej časti ponuky kliknúť na Live View. V tomto okamihu sa aktivuje fotoaparát, prostredníctvom ktorého táto funkcia pracuje a budete vyzvaní, aby ste fotoaparát nasmerovali na domy a nápisy na ulici.

Aplikácia nasníma okolie, zistí presnú polohu a začne navigovať. Prostredníctvom fotoaparátu vidíte realitu, do ktorej sú vkladané navigačné pokyny a v spodnej časti obrazovky vidíte klasickú mapu so zvolenou trasou – stratiť sa je v tomto prípade takmer nemožné. Navigácia pracuje veľmi presne a bez akýchkoľvek problémov.

Pozerajte sa pred seba! Na toto vás upozorní aj Google, nakoľko nie je úplne bezpečné, aby ste sa počas chôdze pozerali iba do telefónu. Pozerať sa máte iba vtedy, keď meníte smer a pod. Google to má výborne vyriešené – ak držíte telefón vodorovne, tak je zobrazená klasická mapa, keď zdvihnete telefón pred seba (zvisle), tak sa zobrazenie okamžite prepne na rozšírenú realitu. Jednoduché a reálne funkčné.

Navigáciu pre chodcov za pomoci rozšírenej reality sme vyskúšali v rôznych mestách (Bratislava, Praha a pod.) a môžeme konštatovať, že funguje veľmi dobre. Túto funkciu oceníte najmä vo veľkých mestách, v ktorých je orientácia trošku náročnejšia –  už nikdy nebudete blúdiť.

Dôležitá informácia na záver. Funkciu Live View v Google Maps budú podporovať iba zariadenia s dostatočným výkonom, resp. podporou AR-Core (Android) a AR-Kit (iPhone/iPad). Zoznam podporovaných zariadení nájdete – TU.

Prečítajte si aj:

Tipy ako cestovať na dovolenku autom

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE