Spoločnosti záleží na bezpečnosti používateľov.

Webové rozšírenia prehliadača Chrome ste si pravdepodobne obľúbili. V obchode Chrome  je ich dostupných skutočne veľa. Pridávajú ďalšie funkcie – napríklad blokovanie reklám a siete VPN. Niektoré rozšírenia však zhromažďujú údaje o používateľoch bez toho, aby o tom vedeli, alebo im udelili na to povolenie. Práve toto sa nepáči ani spoločnosti Google a má v pláne vykonať nápravu.

Za účelom zvýšenia bezpečnosti, Google v prehliadači Chrome predstavil celý rad nových pravidiel, ktoré nadobudnú účinnosť už počas tohto roka. Majú za úlohu obmedziť množstvo údajov, ktoré môžu rozšírenia zhromažďovať.

Podľa spoločnosti Google sa tieto pravidlá budú vzťahovať na nové aj existujúce rozšírenia. Gigant dodáva, že akékoľvek rozšírenie, ktoré nebude vyhovovať pravidlám, bude z obchodu Chrome odstránené. Nové zásady ochrany osobných údajov pre rozšírenia prehliadača Chrome znamenajú, že rozšírenia môžu požadovať len potrebné údaje na implementáciu svojich funkcií, a ak existuje viac ako jedno povolenie, ktoré by sa mohlo požadovať, rozšírenie musí použiť povolenie, ktoré pristupuje k čo najmenšiemu množstvu údajov.

Ak teda existuje rozšírenie prehliadača Chrome, ktoré nepotrebuje poznať vašu polohu na prácu, potom nebude môcť požiadať o povolenie na prístup k údajom o polohe. 

Akékoľvek rozšírenie prehliadača, ktoré poruší pravidlá, bude odstránené nielen z obchodu, ale bude zakázané aj pre PC. Ak počas roka zistíte, že jedno z rozšírení, ktoré používate v Chrome prestalo fungovať, môže to znamenať, že vývojárom tohto doplnku sa nepodarilo dodržať nové zásady ochrany osobných údajov.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Chrome testuje nový navigačný panel. Pridáva štítky jednotlivým ikonám

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.