Telefón bude čoskoro rozumieť, čo mu hovoríte, aj bez pripojenia do internetu.

Rozpoznávanie hovoreného slova je v dnešných smartfónoch dôležitá vlastnosť. Telefóny vďaka tomu dokážu reagovať na hlasové povely, čo zjednodušuje ich ovládanie. Minimálne v niektorých situáciách.

Telefóny aktuálne dokážu porozumieť hovorenému slovu vďaka pripojeniu do internetu. Diktované príkazy sa v reálnom čase analyzujú a na displeji sa následne zobrazí prepis slova, prípadne smartfón zareaguje na váš príkaz. V niektorých prípadoch funguje základný prepis slova aj offline, avšak plnohodnotnú funkcionalitu získate iba v online režime.

Situácia sa čoskoro možnože zmení. Google vytvoril 20,3 MB systém, ktorý funguje offline a je 7-krát rýchlejší v porovnaní s aktuálne používaným online riešením. Funkcionalitou sa mu vyrovná, jeho chybovosť je 13,5%, čo je pomerne dobrý výsledok. Google už toto riešenie testuje vo svojich laboratóriách na starom Nexuse 5 so štvorjadrovým procesorom a 2 GB RAM.

Nový systém vznikol použitím vzorky 3 miliónov náhodných a anonymných hlasových povelov. Všetky hlasové povely majú dokopy viac ako 2000 hodín. Predpokladáme, že nová služba je aktuálne zameraná na anglický jazyk, veríme, že sa časom dočkáme aj podpory slovenčiny.

Zdroj: 9to5google

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit