Grilovanie patrí k letu tak ako slnko, voda alebo kúpanie.

Ako sme sa presvedčili na zaujímavej tlačovej konferencii firmy Weber, na grile sa toho dá pripraviť veľa. Pripravovali sme tu mäso, ale vyskúšali sme si aj prípravu gnocchi so špenátom a tiež sme v grile pripravili bábovku. A naozaj to chutilo dobre.

Tak sme si od spoločnosti Weber vypýtali pár vecí na test a keďže sme technologický magazín tak sme chceli hlavne niečo z nášho oboru. A veru mali pre nás zaujímavú výbavu.

Grill Weber Compact Kettle 47

Ako prvé sme si vybrali gril Compact Kettle 47. Je to gril na drevené uhlie, čo sme presne chceli. Takto totiž vzniká tá pravá atmosféra s praskajúcim ohňom, dymom a takto pripravené jedlo má chuť toho, že to bolo naozaj na grile. Je jasné, že oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie ugrilujete na plynovom grile, ale to už nie je tá správna atmosféra ako so skutočným ohňom z dreveného uhlia. Možno sa aj trochu ušpiníte, ale to patrí k takémuto pôvodnému spôsobu grilovania.

Grilovacia plocha testovaného grilu má priemer 47 cm, gril tvorí kotol a poklop smaltovaný porcelánom. Na vrchu poklopu je nylonová rukoväť zosilnená skleneným vláknom. Nemusíte sa tak obávať horúci poklop chytiť za rukoväť holou rukou. V časti poklopu je hliníkový prieduch, ktorým môžete mierne regulovať intenzitu grilovania. Vo vnútri je trojnásobne poniklovaný grilovací rošt a v spodnej časti je rošt, na ktorý sa ukladá drevené uhlie.

V spodnej časti grilu sú odolné kolieska, gril teda môžete pohodlne prenášať. Na to slúži druhá nylonová rukoväť, teda gril sa dá posúvať po podlahe aj vtedy, keď je v ňom horúca náplň. V spodnej časti je miska z hliníku, ktorá zachytáva popol. V najnižšej časti kotla je totiž ďalší otvor, ktorým takisto môžete regulovať prístup kyslíku k ohnisku.

Gril je určený do každého počasia, nevadí mu dážď. Na gril sa poskytuje záruka 10 rokov a je v čiernej farbe. Súčasťou dodávky je ešte dávkovač brikiet. Kompaktná veľkosť tohto grilu umožňuje grilovanie v stiesnených priestoroch, napr. aj na balkóne. Cena grilu je okolo 99 Eur.

Príslušenstvo

K takémuto grilu samozrejme potrebujete aj brikety. My sme mali k dispozícii grilovacie brikety Premium Long Lasting od firmy Weber a treba povedať, že je to trochu iný zážitok ako drevené uhlie zo supermarketu. Asi 20 minút treba tieto brikety nahrievať v špeciálnej nádobke s podpaľačom a následne vám generujú teplo zhruba na 3 hodiny.

Ide o čisto organické brikety a ich vlastnosti zohľadňuje aj „grilovacia“ aplikácia. V nej si vyberiete typ jedla a aplikácia vás sprevádza celým procesom prípravy. V časti, kedy manipulujete s ohňom zohľadňuje aplikácia vlastnosti týchto brikiet a časovač vám presne ukáže, koľko času potrebujete napr. na vyhriatie grilu. Cena týchto brikiet pri 8 kg vrecku je okolo 16 Eur. Vrecko má pritom opakovane zatvárateľný otvor.

Takto si aplikácia rozumie s briketami Webe Premium Long Lasting

Ďalej sme mali zapožičanú súpravu iGrill 2 a to je technologická vychytávka. Je to súprava, ktorá pozostáva z dvoch meracích sond, vyhodnocovacej jednotky a možnosti prepojenia na mobilnú aplikáciu.

Takto zapichnete grilovacie sondy do pripravovaného mäsa a dokáže zistiť teplotu úplne vo vnútri

Vyhodnocovacia jednotka obsahuje aj displej a keď nechcete, nemusíte nevyhnutne pripájať smartfón, aby ste zistili, aká je meraná teplota. Tento údaj vidíte na displeji a pomocou šípok môžete pohodlne prepínať. Táto jednotka umožňuje pripojenie až 4 sond, ktoré sa dajú prikúpiť.

Centrálna jednotka pri pripojení meracích sond

iGrill 2 je možné pripojiť pomocou Bluetooth k Android ale aj iOS smartfónu a príslušná aplikácia vám jednak ukáže teplotu, ale zároveň aj podľa toho, aké jedlo pripravujete hlási alarmy po jej dosiahnutí. Navyše nárast teploty vidíte v grafickej podobe.

Cena iGrill 2 je okolo 130 Eur, doplnková meracia ihla iGrill Pro Meat stojí okolo 17 Eur a má vymeniteľné farebné označenia.

Gril Compact Kettle 47 používame dlhodobo a je to overené riešenie ako pripraviť skutočnú pochúťku. Zabavili sme sa aj s mobilnými aplikáciami a jedlo pripravujeme presne podľa receptov v mobilnej aplikácii.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.