Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Základný interaktívny nástroj na poskytovanie štatistických a analytických nástrojov, ako aj iných užitočných informácií o Košickom samosprávnom kraji (KSK) je hlavnou témou ďalšieho, v poradí už jedenásteho hackathonu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Podujatie financované z Plánu obnovy a odolnosti SR je organizované v rámci projektu Hacknime.to. Uskutoční sa 23. a 24. septembra v priestoroch Kulturparku Košice ako súčasť programu SlovakiaTech 2024. Do metropoly východu zavíta hackathon po prvýkrát.

Hackathon s názvom Regionálny rozvojový portál je príležitosťou pre talentovaných ľudí, ktorí sa môžu zapojiť do digitalizácie verejnej správy a priniesť rôzne inovatívne riešenia. „Poď navrhnúť inovatívny rozvojový portál Košického kraja pre poskytovanie užitočných informácii pre investorov a organizácie regionálneho rozvoja,” znie zadanie pre tímy hackerov zložené z IT špecialistov, dizajnérov, produktových manažérov a nadšencov moderných technológií. Nový interaktívny nástroj by sa mal stať súčasťou rozhodovacích procesov a spracovania dát.

Dopyt po novom základnom interaktívnom nástroji vznikol v Košickom samosprávnom kraji (KSK) na základe projektových príprav. Rozvoj IT technológií totiž priniesol niekoľkonásobné zvýšenie množstva dát, s ktorými musia zamestnanci úradu KSK pracovať. To má často za následok oneskorenia pri vyhodnocovaní či riešení jednotlivých problémov. Analyzovanie a vyhodnocovanie rôznych scenárov je časovo aj finančne náročný proces, ktorý je však možné pri správnom nastavení optimalizovať a otvára tiež nové možnosti. Od nového interaktívneho nástroja sa očakáva zlepšenie najmä pri analýze investičného potenciálu v regióne, prístupe ku komplexným sektorovým informáciám a dátam či v prístupe k strategickým dokumentom kraja.

Možnostiam efektívneho využívania a spracovania dát v rámci jednotlivých rozhodovacích procesov sa KSK venuje dlhodobo. Čelí pri tom mnohým výzvam a hľadá spôsob, ako alokovať finančné prostriedky tak, aby mali pre obyvateľov čo najväčší efekt. Riešenie vidí práve vo vybudovaní tzv. Regionálneho rozvojového portálu KSK. Od tejto platformy očakáva zníženie nákladov spojených s náročnosťou manuálnych dátových analýz, elimináciu nedostatočného využívania multidisciplinarity dát a ďalšie výhody pre potreby samosprávy a podnikateľskej obce v regióne.

„Inovácie začínajú odvážnymi nápadmi, a práve hackathony sú priestorom, kde sa tieto nápady menia na skutočné riešenia. Vytvorením regionálneho rozvojového portálu dávame šancu talentom z Košíc, ale aj z celého Slovenska, priniesť inovatívne a zaujímavé riešenia, ktoré budú mať reálny, pozitívny dopad na život v regióne. Košický kraj víta nápady, ktoré umožnia prostredníctvom nového portálu efektívne znížiť náklady na spracovanie dát a urýchliť vyhodnocovanie a riešenie jednotlivých problémov. Teším sa na kreatívne návrhy a vízie a verím, že budú inšpiráciou digitálneho rozvoja aj pre ostatné regióny,“ uviedol štátny tajomník MIRRI SR Ivan Ivančin.

Jednotlivci aj celé tímy hackerov môžu prihlášky na hackathon posielať do 21. septembra alebo do naplnenia kapacity podujatia. Link na prihlasovanie je prístupný na webstránke hackathonu Regionálny rozvojový portál. Pre tri najúspešnejšie súťažné tímy je pripravená aj finančná odmena spolu vo výške až 6 000 eur.

Značky: