Pôvodný letový plán prekonal malý vrtuľník už desaťnásobne.

Marťanská helikoptéra Ingenuity stihla počas dvoch rokov na Marse v tamojšej riedkej atmosfére absolvovať už 50 letov. Informuje o tom portál TheRobotReport.com s tým, že jubilejný let sa uskutočnil 13. apríla 2023.

Počas neho vrtuľník Ingenuity prekonal vzdialenosť 322 metrov za približne 146 sekúnd. Okrem toho dosiahol nový výškový rekord 18 metrov krátko pred tým, ako dosadol na zem v blízkosti krátera Belva. Každý z letov Ingenuity poskytuje cenné letové údaje, ktoré využijú inžinieri pracujúci na návrhoch budúcich helikoptér pre Mars.

Helikoptéra zároveň tento rok zdoláva čoraz náročnejší terén, odkedy v januári opustila dno krátera Jazero. Teraz lieta nad dnom dávnovekej rieky, ktoré je plné piesočných dún, kameňov i veľkých balvanov. Navyše je obklopené kopcami, čo robí lety ešte náročnejšími.

Úplne prvý let na Marse absolvovala Ingenuity 19. apríla 2021. Pôvodne bol tento vrtuľník navrhnutý len ako demonštrácia technologických možností a plánovalo sa, že poletí maximálne päťkrát. Ako vidieť, už teraz sa podarilo tento plán desaťnásobne prekonať. Prispel k tomu aj vylepšený navigačný softvér, ktorý helikoptére umožňuje lepšie určovať bezpečné miesta na pristátie.

NASA je úspechom Ingenuity natoľko povzbudená, že sa rozhodla pri budúcom lete na Mars vymeniť svoje plánované rovery na zber vzoriek marťanských hornín za dva drony, podobné práve vrtuľníku Ingenuity. Tie budú slúžiť ako zálohy pre rover Perseverance v rámci spomínanej pripravovanej misie, ktorej cieľom je prvýkrát dopravenie vzoriek marťanskej pôdy z Marsu na Zem.

Tieto vrtuľníky by mali byť na povrch Marsu dopravené v plánovanom čase misie v roku 2030 a zasiahnu v prípade, ak Perseverance nebude môcť sám dôjsť k pristávaciemu modulu. Každý vrtuľník bude vybavený kolesami na pristávacích ramenách a jedným robotickým ramenom. NASA plánuje, že ak sa rover zasekne, priletia k nemu, pomocou robotických ramien prevezmú vzorku a potom ju dopravia späť k pristávaciemu modulu.

Zdroj: TheRobotReport.com

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.