Bežné smartfóny nie sú pre seniorov, to je fakt. Vhodný modelov pre túto skupinu nie je veľa. Táto značka to chce zmeniť.

Značka Doro sa sústreďuje na telefóny ale aj smartfóny pre seniorov. Avšak nielen po klasickej stránke, ako je napríklad zväčšenie tlačidiel. Chcú prinášať na trh smartfóny, ktoré sa budú dať dobre ovládať. Ako inak, každý nový model vychádza z praktických testov a pripomienok práve starších používateľov.

Od bežných telefónov až po smartfóny ide o modely, ktoré sú vhodné pre vekovú kategóriu 60 rokov. Zaujímavosťou je napríklad odhlučnenie pre tých, čo majú načúvadlo v uchu. Pri telefonovaní sa nebude ozývať spätná väzba v podobe nepríjemného „cvakania“. Poznáte to sami, keď priložíte mobil k FM rádiu.

To, že kúpite starým rodičom obyčajný telefón za pár desiatok EUR, automaticky neznamená, že je vhodný pre seniorov.

Trochu demografie

Európa starne, to je fakt. Bratislava bude do 30 rokov domovom seniorom. Aktuálne je tu 17 % seniorov na 60 rokov. Tento počet sa do 30 rokov zdvojnásobí. Nateraz to nevyzerá, že by sa vo svete bežných smartfónov myslelo na ľudí s horším zrakom a motorikou. Pred 15 rokmi bol priemerný vek prvorodičky 25 rokov, teraz je to 31.

Telefóny a smartfón

Na našom trhu sú dostupné tri smartfóny. Doro 1360 za 35 EUR, Doro 2404 za 40 EUR a smartfón Doro 8040 za 219 EUR.

Doro 1360 je klasický tzv. bar type. Jednoduchý telefón určený pre tých, čo chcú klasický telefón na volanie s rozmermi na jednoduché ovládanie. Podporuje dve SIM karty a má špeciálne upravené rozhranie tak, aby bolo jednotlivé prvky na displeji dobre vidieť. Tlačidlo prvej pomoci zvané aj ako asistenčné tlačidlo je na zadnej strane. V prípade potreby ho stačí stlačiť a podržať a nadviaže sa spojenie s definovanými kontaktmi. Nabíja sa v kolíske, čo opäť uľahčuje jeho používanie. Telefón má aj základný fotoaparát a integráciu LED svetla. Nechýba budík, FM rádio, kalendár a ďalšie funkcie navyše.

Doro 2404 je typické véčko. Telefón, ktorý má rozmernejší displej aj vďaka tomu, že má vyklápaciu konštrukciu. Displej má až 2,4“ a takisto využíva rozhranie upravené aj pre slabozrakých používateľov. Základnú výbavu ďalej tvorí asistenčné tlačidlo a podsvietené klávesy s vysokým kontrastom. Podobne ako u lacnejšieho telefónu je tu LED svetlo, základný 0,3 Mpx fotoaparát, FM rádio, budík a ďalšie funkcie.

Doro 8040 je špeciálne upravený smartfón. Má v sebe operačný systém Android a modifikované prostredie. Je to jeden z mála smartfónov, ktorý prichádza s prívetivým rozhraním pre starších používateľov. Aplikácie My Doro Manager a Doro Connect umožňujú pripojiť sa k smartfónu a spravovať ho ako aj nahrať do neho obsah. Ideálne pre tých, ktorí napríklad svojim starým rodičom spravujú obsah a nastavenia smartfónu.

Parametrami sa nechce porovnávať s klasickými smartfónmi. Je prirodzené, že sa snaží zaujať najmä vyhotovením a softvérovou nadstavbou. Pod displejom sú klasické ovládacie prvky vo forme bežných tlačidiel. Žiadne dotykové ovládanie. Fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpx, predný má 2 Mpx. Je určený na základné fotografie. Je tu 5“ HD displej, samostatné tlačidlo na blokovanie virtuálnej klávesnice a tiež aj tradičný 3,5 mm audio konektor. Nabíja sa v kolíske, čo jeho používanie ešte viac zjednodušuje.

Prečítajte si aj:

Telefón a powerbanka v jednom: Maxcom Travel MM899

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.