Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award v spolupráci s RTVS prináša Cenu verejnosti 2022. Hlasujúci sa vďaka nemu môžu zoznámiť s profilmi špičkových vedcov a vedkýň a vyhrať pobyt na Lomnickom štíte spolu s prehliadkou astronomického observatória SAV. Hlasovanie je dostupné na stránke www.cenaverejnosti.sk do štvrtkovej polnoci 13. októbra 2022. 

Hlasovanie Cena verejnosti 2022 predstavuje piatich finalistov a finalistky ocenenia ESET Science Award v kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku. Sú to špičkoví slovenskí vedci a vedkyne, s ktorých prácou sa môže verejnosť zoznámiť na webovej stránke www.cenaverejnosti.sk. Následne môžu ľudia hlasovať za vedca alebo vedkyňu, ktorej práca ich najviac zaujala. “Ambíciou ocenenia je priblížiť prácu a význam vedcov v spoločnosti. Práve hlasovanie je spôsob, ako sa verejnosť môže oboznámiť s inšpiratívnymi osobnosťami a dozvedieť sa o ich práci a výsledkoch,” vysvetľuje Paulína Böhmerová, manažérka pre vzťahy s vedeckou obcou spoločnosti ESET.

Hlasujúci v Cene verejnosti 2022 majú navyše šancu vyhrať výnimočnú cenu, ktorou je pobyt na Lomnickom štíte pre dve osoby spojený s gastronomickým zážitkom a súkromnou prehliadkou astronomického observatória Slovenskej akadémie vied.

 

„Jednou z najdôležitejších vlastností pre vedcov a vedkyne je zvedavosť. Motivuje ich pokračovať vo vedeckom bádaní a posúvať hranice ľudského poznania. Presne takéto osobnosti sú finalistami a finalistkami nášho ocenenia. Sú to osobnosti, ktoré svojou prácou posúvajú našu krajinu vpred. Veríme, že podnietime zvedavosť aj vo verejnosti a ľudia si prečítajú o výsledkoch práce slovenských vedcov,” dodáva Paulína Böhmerová.

Hlasovanie verejnosti je už tradične súčasťou ESET Science Award, v ktorom laureátov  hlavnej kategórie na základe náročných kritérií vyberá medzinárodná komisia. Tej tento rok predsedá nositeľka Nobelovej ceny, biochemička Ada Yonath, ktorá sa osobne zúčastní aj slávnostného vyhlásenia laureátov. Spolu s ňou vyberú laureátov aj ďalší členovia komisie: nemecká materiálová vedkyňa Anke Weidenkaff, ukrajinský materiálový chemik pôsobiaci v USA Yury Gogotsi, holandský onkológ Rob Pieters a nemecký astročasticový fyzik Manfred Lindner. 

„Som rád, že aj RTVS ako partner ocenenia ESET Science Award môže podporiť slovenských vedcov a vedkyne a šíriť povedomie o ich záslužnej práci. Vážim si prácu a poslanie všetkých finalistov a teší ma, že aj vďaka RTVS predstaví Cena verejnosti tieto výnimočné osobnosti širokému publiku,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. 

Partnerom Ceny verejnosti 2022 aj ocenenia ESET Science Award je RTVS, ktorá slávnostné vyhlásenie laureátov všetkých troch kategórií, ako aj víťaza Ceny verejnosti predstaví vo vysielaní v sobotu 15. októbra o 21:35 na Jednotke.

Hlasovanie prebieha v kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku: 

  • Roman Boča pôsobí na Fakulte prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vo svojom výskume sa venuje anorganickej chémii, kvantovej chémii, špecificky experimentálnej a teoretickej magnetochémii.
  • Andrej Čerňanský pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojom výskume sa venuje evolúcii a diverzifikácii plazov.
  • Miroslava Kačániová pôsobí na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a vo výskumnom centre Agrobiotech. Zameriava sa na výskum antimikrobiálnych aktivít rastlinných silíc a liečivých rastlín v in vitro a in situ podmienkach proti mikroorganizmom.  
  • Andrea Madarasová Gecková pôsobí na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave a na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vedie výskum mapujúci nové výzvy dospievania generácie Z, ale zároveň i výskum zvládania náročných situácií pri poskytovaní zdravotníckej starostlivosti.
  • Silvia Pastoreková pôsobí v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied. Venuje sa výskumu mechanizmov, ktorými sa nádorové bunky prispôsobujú nedostatku kyslíka, a možnostiam ich využitia v diagnostike a liečbe rakoviny.

Značky: