Pozor aj na situácie, kedy nevedomosťou alebo nedopatrením porušíte autorské zákony.

Nie že by išlo o úplnú novinku. Skupina BREIN zdôraznila pokračovať v pláne proti internetovým pirátom. Bude používať vlastný sledovací softvér, ktorý nazbiera informácie o porušovateľoch autorských práv a bude ich viesť k zodpovednosti.

Holandsko bolo po mnohé roky pomerne bezpečnou krajinou pre porušovateľov autorských práv. Dlho totiž nebolo sťahovanie filmov bez patričných práv nijako sankcionované. To aj napriek tom, že v roku 2014 prišlo do platnosti nové nariadenie Európskej únie, ktoré odstránilo legalizovanie „pre vlastnú potrebu“. To znamená, že priame sťahovanie bolo do tohto roku akosi tolerované. Po nových úpravách zákonu už nebolo legálne ani to.

Ak sa bavíme o torrentoch, to legálne nebolo nikdy. Tam ste boli zároveň šíriteľom digitálneho obsahu, na ktorý ste takmer nikdy nemali práva. Zatiaľ čo ste sťahovali film, fragmenty, ktoré ste už mali, sa zároveň posielali iným používateľom. Ostatným, čo si ho tiež chceli stiahnuť a torrentový softvér využil, počítače so stiahnutými fragmentmi.

BREIN chce použitím svojho softvéru ukladať všetky IP adresy tzv. seederov a následne podniknúť ďalšie kroky. Seeder je každý používateľ, ktorý posiela čo i len fragmenty stiahnutého obsahu na svojom pevnom disku.

Zamerať sa chcú na najväčších seederov. Hoci toto nie je úplná novinka a BREIN vykazuje tieto aktivity už dva roky, k významným výsledkom nedošlo. Znie to síce príliš jednoducho, no v realite bude presadzovanie práva ťažšie. Pozbierať IP adresy nie je problém, kontaktovanie konkrétnych používateľov už áno.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

TOP 10 najviac sťahovaných filmov na torrente za uplynulý týždeň

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.