Volanie prázdnoty, ktoré naháňa strach.

Pri príležitosti týždňa čiernych dier NASA pripravila zvukovú nahrávku, ktorá má ľudským ušiam priblížiť zvuky hlbokého vesmíru. Presnejšie ide o zvuky čiernej diery, ktorá sa nachádza viac ako 200 miliónov svetelných rokov od Zeme. Táto hlboká prázdnota sa nachádza v strede kopy galaxií Perzeus. Ide o 11 miliónov svetelných rokov široký zväzok viac ako 500 galaxií zahalených horúcim plynom. 

A hoci ide o jednu z najbližších kôp galaxií a jeden z najväčších objektov, aké možno na oblohe sledovať, veľkosť Perzea je sama o sebe ohromujúca. Astronómov však najviac zaujíma horúci plyn, vďaka ktorému sme schopní počúvať zvuky niečoho, čo si sotva dokážeme predstaviť.

Samotný vesmír, keďže je z veľkej časti neprebádaný, naháňa strach. Ten dokáže vyvolať aj čierna diera, ktorej zvuky sú prinajmenšom tajomné. Tím z röntgenového observatória NASA Chandra ešte v roku 2003 získal astronomické údaje z plynných vlnení a previedol ich na bežné zvukové vlny, ktoré poznáme na Zemi. Aj napriek tomuto pokroku dlho existovali prekážky, ktorá nám bránili, aby sme si mohli tieto zvuky vypočuť. Boli totiž o 57 a 58 oktáv nižšie ako jednočiarkové C.

Keďže človek nie je schopný tieto zvuky počuť, tak na rad prichádza nový „remix“ od NASA. V ňom sú tieto zvuky zvýšené o spomínaných 57 a 58 oktáv. To znamená, že sú v prepočte 144 kvadriliónov a 288 kvadriliónov krát vyššie ako ich pôvodná frekvencia.

Vo videu nižšie si môžete vypočuť oveľa príjemnejšiu zvukovú nahrávku čiernej diery. V tomto prípade ide o vôbec prvú vyfotografovanú čiernu dieru, ktorá sa nachádza v stredu galaxie Messier 87.

Zdroj: Cnet

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.