V redakcii sme porovnali špičkové fotomobily so systémom Android.

Huawei P20 Pro je považovaný za aktuálne najlepší fotomobil podľa portálu DxOMark. Podobným ocenením sa pýši aj novinka HTC U12+, ktorá je označovaná za smartfón s najlepším duálnym fotoaparátom. Oba telefóny sa nám stretli v redakcii a porovnali sme ich.

Huawei P20 Pro ponúka trojitý fotoaparát. Kombinuje 40 Mpx farebný snímač so svetelnosťou f/1.8, 20 Mpx čiernobiely snímač (f/1.6) a 8 Mpx snímač s trojnásobným optickým zoomom. Posledný menovaný snímač je opticky stabilizovaný, nechýba ani laserové zaostrovanie a automatické zaostrovanie PDAF.

HTC U12+ má vo výbave 12 Mpx snímač so svetelnosťou f/1.8 a 16 Mpx snímač s dvojnásobným optickým zoomom. Aj v tomto prípade je k dispozícii optická stabilizácia, laserové zaostrovanie a zaostrovanie PDAF. HTC vybavilo svoju vlajkovú loď aj elektronickou stabilizáciou.

Vľavo Huawei P20 Pro, vpravo HTC U12+

Ako sme fotili

S oboma telefónmi sme odfotili viacero scén vo dne aj v noci. Obe vlajkové lode dokážu zachytiť veľkú mieru detailov, vynikajú verným podaním farieb a výborným dynamickým rozsahom. Ako si však môžete všimnúť na fotografiách, odlišujú sa spracovaním obrazu. Zatiaľ čo Huawei P20 Pro v niektorých fotkách výraznejšie zvýrazňuje detaily a snaží sa úpravu výslednej fotky, HTC U12+ preferuje nedokonalejšie, avšak prirodzenejšie podanie scény. To je pekne vidieť pri fotení v protisvetle a pri nočných fotkách, kedy Huawei produkuje vizuálne atraktívne výsledky a HTC sa snaží o verné zachytenie scény aj na úkor presvetlených častí.

S oboma telefónmi sme fotili v automatickom režime a používali sme ich rovnakým spôsobom. Objektívy boli vyčistené, v prípade Huawei P20 Pro sme nevyužívali funkcie umelej inteligencie. Fotografie sú pre potreby článku zmenšené, v plnom rozlíšení si ich môžete stiahnuť tu.

Fototest

Scéna 1:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Fotenie v protisvetle. Toto je náročná scéna, ktorá výborne zobrazuje rozdielny prístup k spracovaniu obrazu. Huawei sa snaží na fotke zvýrazniť viac detailov, ktoré sa v prípade HTC U12+ prirodzene strácajú.

Scéna 2:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

V tomto prípade si všimnite odlišné podanie dlažby a oblohy.

Scéna 3:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Huawei na tejto fotke zvýrazňuje detaily na kostole, strome pred ním a na dlažbe. Výsledná fotka sa preto môže niekomu viac páčiť.

Scéna 4:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Podobne ako v prípade predchádzajúcej scény je vidieť výraznejšie spracovanie obrazu. Fotka z HTC pôsobí obyčajnejšie, ale je prirodzenejšia.

Scéna 5:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

V tomto prípade preferujeme podanie fotky z HTC U12+.

Scéna 6:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Detail na dlažbu, Huawei výraznejšie vyostruje, čo sme videli aj v ostatných scénach.

Scéna 7:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

V tomto prípade to Huawei trošku prehnal so spracovaním obrazu, preferujeme podanie HTC U12+ najmä kvôli soche a oblohe.

Scéna 8:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Všimnite si rozdiel v podaní oblohy.

Scéna 9:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Táto scéna bola fotená o 19:30. Slnko pomaly zapadalo, HTC má žltkastý nádych. Oba telefóny výborne zachytili detaily.

Scéna 10:

Vľavo HTC U12+, vpravo Huawei P20 Pro

Porovnanie dvojnásobného optického zoomu v prípade HTC a trojnásobného v prípade Huawei.

Test je rozdelený do dvoch častí:

1. strana: Úvod a denné fotografie
2. strana: Nočné fotografie a verdikt
Scéna 11:

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit