Prvá verzia HarmonyOS bola určená iba pre smart televízory. 

Huawei predstavil prvú verziu vlastného operačného systému HarmonyOS pre smartfóny. Softvér sa nachádza v beta verzii a používatelia aj vývojári sú teraz vyzvaní, aby ho vyskúšali. Aktuálne sú podporované tieto smartfóny sú Huawei P40, P40 Pro, Mate 30 (aj verzia 5G) a Mate 30 Pro (aj verzia 5G) a tablet Huawei MatePad Pro (Wi-Fi a LTE, 5G). V budúcnosti by mali byť podporované viaceré EMUI 11 zariadenia.

Huawei Harmony OS zariadenia

Zdroj: GSMArena

HarmonyOS 2.0 Beta je možné do zariadenia stiahnuť bezdrôtovo. Prvým krokom je registrácia na tejto čínskej stránke. Ak bude registrácia schválená, dostanete potvrdzujúci e-mail a aktualizácia dorazí na vaše zariadenie o niekoľko dní neskôr. 

Nový softvér HarmonyOS pritom neprináša žiadne výrazné zmeny v dizajne používateľského prostredia. Všetko podstatné sa udialo “pod kapotou”. Nový OS si môžete pozrieť na Huawei P40 vo videu nižšie:

Spoločnosť Huawei sa však nespolieha iba na aplikácie pre Android. Vyhlásila vývojársku súťaž pre Harmony v celkovej hodnote 1,5 milióna CNY (230 000 dolárov). 

HarmonyOS navyše obsahuje mnoho nových funkcií. Hlavnou myšlienkou návrhu operačného systému je jeho použitie vo veľkom množstve zariadení (telefón, tablet, auto atď.). Na tento účel môžu vývojári použiť viac ako 50 vysoko prispôsobivých ovládacích prvkov.

Názorná ukážka:

Po vyskúšaní nového softvéru sa môžete vrátiť späť k EMUI 11. Postup sa nachádza na tomto odkaze, opäť v čínštine.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Fototest: Porovnali sme iPhone 12 Pro, Huawei P40 Pro a Sony Xperia 5 II. Ktorý smartfón fotí najlepšie?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.