Centrum bude plniť tri hlavné úlohy.

Nové centrum pre transparentnú kybernetickú bezpečnosť, ktorú otvoril Huawei v belgickom Bruseli, má fungovať ako platforma pre komunikáciu a spoluprácu medzi zástupcami vládnych agentúr, technologickými expertmi a relevantnými asociáciami a združeniami. Centrum bude slúžiť aj na testovanie vlastných bezpečnostných technológií partnermi Huawei.

Čínska spoločnosť sa v poslednej dobe často spomínala v súvislosti s potenciálnymi bezpečnostnými rizikami jej zariadení na stavbu 5G sietí. Tieto obvinenia neboli potvrdené. Faktom však je, že garancia kybernetickej bezpečnosti je aj vďaka tejto afére aktuálne vnímaná ako celospoločenská zodpovednosť a týka sa všetkých hráčov na trhu.

Ken Hu, viceprezident Huawei, tvrdí, že kľúčovú úlohu zohráva dôvera a tá musí byť založená na faktoch. Fakty však musia byť overiteľné a overovanie musí byť založené na spoločných štandardoch.

Centrum pre transparentnú kybernetickú bezpečnosť má plniť tri hlavné úlohy:

  • Prvou je prezentovať bezpečnostné procesy Huawei od stratégie výskumu a vývoja, cez produkty a koncové riešenia zahŕňajúce 5G siete, „Internet vecí“ (IoT) a cloudové služby.
  • Má fungovať ako priestor pre komunikáciu medzi spoločnosťou Huawei a kľúčovými hráčmi na poli bezpečnosti. Zahŕňa bezpečnostných stratégov aj dodávateľov komplexných riešení vrátane ochrany súkromia. Huawei sa vyjadril, že má záujem podporiť v spolupráci s partnermi vývoj bezpečnostných noriem a verifikačných mechanizmov. Vytvorením jednotného prostredia chce stimulovať technologické inovácie v kyberbezpečnosti naprieč celým odvetvím.
  • Treťou úlohou je záväzok centra sprostredkovať testovanie a verifikáciu bezpečnosti produktov pre zákazníkov spoločnosti Huawei.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei vydal vyhlásenie, reaguje na obvinenia

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit