V roku 2020 ho chce naplno budovať.

Rok 2019 bol pre čínsky Huawei zlomový. V máji ho vláda USA umiestnila na čiernu listinu, čím mu znemožnila spolupracovať s viacerými americkými spoločnosťami. Z pohľadu bežného používateľa bolo najbolestivejšie odstrihnutie od Googlu – Huawei nemohol získať licencie pre Google služby pre svoje nové telefóny a tak smartfóny radu Huawei Mate 30 neobsahujú predinštalované aplikácie od Googlu ani Obchod Play.

Zvyšok roka 2019 sa tak niesol v neistote a protichodných vyjadreniach, resp. aktivitách Trumpovej administratívy. Chvíľu sa zdalo, že Huawei získa opäť prístup ku Google službám, avšak do dnešného dňa sa tak nestalo.

Čínsky výrobca preto spoločne so smartfónmi radu Mate 30 predstavil vlastný ekosystém služieb Huawei Mobile Services a podľa najnovších informácií portálu Huawei Central je jeho budovanie prioritou pre rok 2020.

Huawei Central priniesol správu o tom, že Eric Xu, rotujúci predseda firmy, poslal svojim zamestnancom a zákazníkom list, v ktorom informuje, že Huawei bude v roku 2020 venovať všetky prostriedky budovaniu a vylepšovaniu svojho ekosystému. Xu tvrdí, že je to nevyhnutná podmienka na to, aby Huawei mohol predávať svoje zariadenia aj mimo Číny.

V praxi to znamená, že pre Huawei už nie je prioritou čakanie na Google, ale vytvorenie plnohodnotnej náhrady vo forme jeho vlastného ekosystému a služieb. Prvé náznaky tohto rozhodnutia sme si všimli aj pri nedávnej kontrole obchodu s aplikáciami AppGallery, v ktorom sú už dostupné aj lokálne služby, ako je O2 TV, Moje O2 či OTP Banka.

Huawei aktuálne v Číne testuje svoje služby vo verzii 4.0. Na globálny trh by sa mali dostať s uvedením telefónov radu P40, možnože aj skôr. Z pohľadu bežného používateľa budeme zvedaví najmä na to, ako dobre dokáže Huawei nahradiť Mapy Google a Obchod Play. Bez ostatných Google služieb by sme vedeli existovať, avšak týchto dvoch aplikácií sa aktuálne nevieme vzdať.

Pre upresnenie na záver – aj Google služby aj Huawei Mobile Services fungujú v rámci operačného systému Android. Znamená to teda, že Huawei telefóny môžu aj naďalej využívať operačný systém Android v open-source verzii a s vlastnou nadstavbou EMUI. Namiesto predinštalovaných Google služieb však budú obsahovať Huawei služby. Alebo možnože aj oboje, ak by Huawei získal opäť prístup ku Google službám – táto posledná veta je však iba špekuláciou.

Huawei začal robiť prvé kroky k budovaniu svojho ekosystému aj na Slovensku. V obchode AppGallery sa už objavilo niekoľko slovenských aplikácií

Zdroj a titulná fotografia: Huawei Central

Prečítajte si aj:

Microsoft môže opäť obchodovať s Huawei: Čínsky výrobca by mal získať prístup k systému Windows 10

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit