Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Beh je aktivita, ktorá vyžaduje plánovanie a určitú úroveň znalostí.

Na to, aby ste mohli svoj tréning zlepšovať, je dobré poznať svoje schopnosti. U väčšiny bežcov sa zostavenie tréningových plánov často opiera iba o ich vlastné skúsenosti, čo nezaručuje maximálnu efektivitu tréningu. Smart hodinky Huawei Watch GT Runner vám vďaka virtuálnemu trénerovi pomôžu pripraviť tréning na mieru. Aké je riadiť sa umelou inteligenciou počas tréningov? To si na vlastnej koži vyskúšal Martin Chyba, tréner atlétov a moderných päťbojárov.

Základom je vhodný tréningový plán

„Ak chcú športovci neustále zlepšovať svoje bežecké schopnosti, potrebujú k tomu bezpochyby aj odborné rady profesionálneho poradcu. Oproti profesionálom, ktorí majú pri tréningu a súťažiach podporu svojho tímu odborníkov, sú amatérski bežci v jasnej nevýhode,” vysvetľuje Martin Chyba.

Existuje ale ešte jeden spôsob, ako posunúť svoj tréning na vyššiu úroveň. Hodinky Huawei Watch GT Runner poskytujú profesionálne tréningové rady vďaka funkcii virtuálneho trénera. Virtuálny tréner na základe vstupných dát prispôsobí úroveň tréningu, naplánuje jeho rozvrhnutie do niekoľkých blokov vrátane rozcvičky, behu pri vyššej aj nižšej tepovej frekvenci až po ukľudnenie. Tým zaistí, že bežci nebudú mať príliš intenzívnu ani príliš nízku tréningovú záťaž.

„Aj ja som rád, keď môžem využiť služby virtuálneho trénera. Huawei Watch GT Runner ma v tomto ohľade milo prekvapili. Na základe mojich športových výkonov mi prispôsobili tréningový plán a zostavili ho tak, ako by som si ho na základe dostupných dát zostavil ja sám,” hovorí Martin Chyba.

Spoľahnite sa na technológie

Tajomstvom, ktoré stojí za kvalitou virtuálneho trénera, je tzv. Huawei Running Ability Index (RAI), čo je komplexný index na meranie úrovne vytrvalosti, efektivity a techniky bežca. Ten sa vypočítava na základe záznamov tepovej frekvencie, tempa, vzdialenosti, frekvencie a radu ďalších údajov. Vďaka tomu vám zariadenie poskytne presné informácie o vašom bežeckom výkone.

Ako každý dobrý osobný tréner, aj Huawei GT Watch Runner vám prostredníctvom aplikácie Huawei Health navrhnú personalizovaný tréningový plán s ohľadom na váš cieľ.

„Navyše sa prostredníctvom aplikácie môžu užívatelia navzájom motivovať. Napríklad po dokončení vonkajšieho behu hodinky vďaka svojej presnej GPS automaticky vygenerujú trasu behu, ktorú môžu používatelia zdieľať s ostatnými bežcami prostredníctvom aplikácie a podeliť sa tak o svoje tréningové zážitky a nadšenie. Myslím si, že motivácia je kľúčom k úspechu. Vnímam to tak aj u svojich zverencov,“ dopĺňa Martin Chyba.

Ako vyzerá tréning s virtuálnym trénerom?

Okrem motivácie v rámci bežeckej komunity ponúkajú hodinky funkciu hlasového trénera a poskytujú upozornenia počas tréningu. Bežecký plán sa navyše z aplikácie Huawei Health automaticky synchronizuje, takže všetko vidíte priamo na hodinkách. Výhodou je aj to, že máte dáta a prehľadné štatistiky k dispozícii okamžite po dobehnutí.

„Je skvelé, že vás hodinky upozornia, kedy máte venovať čas regenerácii, ktorá je nesmierne dôležitá. Musíme si uvedomiť, že obzvlášť v strese sa telo horšie regeneruje. Huawei GT Runner vám pošlú upozornenie, keď ste vystavení nadmernej dávke stresu. Z mojich dát bolo napríklad jasne poznať, kedy sa konali preteky mojich zverencov. To bol môj tep a miera stresu skutočne vysoko,“ uzatvára Martin Chyba.

Každý občas vypne

Je prirodzené, že občas na chvíľu „vypadnete“ zo svojej bežeckej rutiny. Ak si však dáte od behania dlhšiu pauzu, býva niekedy ťažké sa k rutine opäť vrátiť. Aby sa týmto problémom ľahšie predchádzalo, vyvinul Huawei tzv. inteligentný plán dynamickej úpravy. To v praxi znamená, že Huawei Watch GT Runner dokážu analyzovať aktuálnu záťaž používateľa a automaticky podľa toho upraviť tréningový plán na budúci týždeň. Tým sa maximalizuje uskutočniteľnosť tréningového plánu a zaistí, aby ste si beh skutočne užívalii a zároveň sa držali svojich plánov.

Hodia sa ku každému smartfónu

Hodinky Huawei Watch GT Runner si “rozumejú” s akýmkoľvek smartfónom so systémom iOS aj Android. Užívateľ si jednoducho stiahne aplikáciu Huawei Health a môže začať využívať všetky funkcie monitorovania zdravia a kondície, vrátane tréningového plánu s virtuálnym trénerom a funkcie Healthy Living Shamrock, ktorá rozkvitne zakaždým, keď splníte svoj denný cieľ.

Spolupráca s Adidas Runtastic

Huawei Watch GT Runner ponúka svojim užívateľom prepojenie s rôznymi fitness aplikáciami, či už je to Fitify, Komoot alebo Health Sync. V spolupráci s Adidas si Huawei pripravil malé prekvapenie.

Každý zákazník, ktorý si zakúpi nové GT Runner, dostane vo vybraných predajniach zadarmo na rok prémiové členstvo v aplikácii Runtastic v hodnote 60 eur. Na aktivovanie členstva dostane u vybraných predajcov špeciálny promo kód, ktorý vloží v rámci svojho profilu v Runtastic do kolónky „Adidas running“, ktorú nájde v nastavení profilu. Promo kódy sú platné najneskôr do 30. 4. a k dispozícii do vyčerpania zásob.

Huawei Watch GT Runner sú na Slovensku v predaji u maloobchodných predajcov za cenu 279 eur. Do 20. marca zároveň každý zákazník, ktorý sa rozhodne zakúpiť Huawei Watch GT Runner, získa ako bonus slúchadlá Huawei Freebuds 4i.