Jedna zo zatiaľ posledných fotografií Hubbleovho vesmírneho teleskopu ukazuje dve galaxie, ktoré sa na prvý pohľad zrazili. Ide však len o optickú ilúziu.

Ako uvádza portál Digitaltrends.com, dve špirálové galaxie sú v skutočnosti od seba veľmi vzdialené a len pri pohľade od Zeme sa prekrývajú. Ich označenia sú SDSS J115331 a LEDA2073461 a od nás ich delí viac ako miliarda svetelných rokov. Vedci obsluhujúci teleskop však pripomínajú, že počas svojej 30-ročnej existencie zachytil Hubble celý rad galaxií, ktoré spolu skutočne interagujú.

Hubbleov vesmírny teleskop bol na obežnú dráhu Zeme vypustený už v roku 1990, ale napriek tomu je stále v prevádzke. Je to možné aj vďaka opravám, ktoré vedeli astronauti zrealizovať pre jeho dostupnosť na nízkej orbite. V prípade oveľa novšieho Webbovho teleskopu to nie je možné, keďže sa nachádza oveľa ďalej od Zeme.

Dlhá životnosť teleskopu sa na začiatku rozhodne nezdala pravdepodobnou, keďže mal napríklad nesprávne vybrúsené hlavné zrkadlo, ktoré ohrozovalo jeho funkčnosť. Optika zariadenia však bola skorigovaná na správnu mieru počas jednej z celkovo piatich servisných misií, keď k nemu astronautov dopravili raketoplány Space Shuttle.

Predpokladá sa, že Hubbleov vesmírny teleskop by mohol vydržať v prevádzke do obdobia rokov 2030 až 2040.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.