Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Optimálne vyváženie medzi viacerými požiadavkami zaručuje plne elektrickému modelu BMW i4 športové jazdné vlastnosti, čo je najvýraznejšie poznávacie znamenie značky. Stretli sa v ňom všetky skúsenosti značky BMW z vývoja, ktoré sa podpísali pod precízne ovládanie, fascinujúcu dynamiku pri prejazde zákrutami, vyvážený komfort a excelentné dielenské spracovanie.

Modely BMW radu 3 a BMW radu 4 stanovujú vo svojom segmente merítka medzi prémiovými vozidlami. Medzi elektricky poháňanými vozidlami túto úlohu čoskoro preberie nový model BMW i4. Prvé čisto elektricky poháňané 4-dverové Grand Coupé obohatí bezemisnú mobilitu o číru radosť z jazdy.

„Prvý raz sme z úplne bieleho listu papiera vyvinuli nový model BMW s elektrickým pohonom a so športovou DNA,” vysvetľuje projektový manažér David Alfredo Ferrufino Camacho. „Model BMW i4 ponúka všetko, čo znamená značka BMW. A navyše je aj plne elektrický.”

Niekoľko mesiacov pred svetovou premiérou je BMW i4 momentálne vo fáze, keď dokončuje testy jazdnej dynamiky. Zameriavajú sa na súhru všetkých komponentov pohonu a podvozka, aby sa zaistilo, že spontánny nárast výkonu elektrického motora doplní precízna ovládateľnosť v každej situácii, fascinujúca dynamika pri prejazde zákrutami, vyladená trakcia za každých poveternostných a cestných podmienok ako aj vynikajúco vyvážený komfort jazdy. Spoločnosť BMW Group v rámci tohto procesu jemného dolaďovania využíva svoje technologické skúsenosti v oblastiach ako pohon a odpruženie, ktoré nadobudla za desiatky rokov vývoja. Vďaka tomu má nový model BMW i4 vyzretý prémiový charakter a v tvrdom konkurenčnom prostredí zaručuje výnimočný zážitok z jazdy.

Vzrušujúco pokojný: šprint s modelom BMW i4

Elektrický pohon modelu BMW i4 maximálnym výkonom až do 390 kW (530 k) poskytuje pri zrýchľovaní očarujúce prejavy: zo stoja dosiahne rýchlosť 100 km/h za iba štyri sekundy. No oveľa očarujúcejší ako samotná schopnosť šprintov, sú poskytované jazdné vlastnosti. Špeciálna technológia odpruženia zmenšuje nakláňanie karosérie pri rozbehu, zatiaľ čo protišmykový systém s aktuátorom (ARB), vyvinutý priamo automobilkou BMW, s extrémne rýchlym a precíznym ovládaním za akýchkoľvek okolností, zaručuje optimálnu trakciu a vynikajúcu stabilitu v priamom smere a to aj na šmykľavých povrchoch vozoviek. Vďaka tomu je katapultujúci šprint v novom modeli BMW i4 vzrušujúcim a zároveň aj bezstarostným zážitkom, pretože ho neovplyvňujú prešmykujúce sa kolesá či korekcie jazdnej trajektórie.

Avšak fascinujúce zrýchlenie nie je jediný prejav výnimočných výkonových vlastností, ktoré definujú nový model BMW i4. Medzi charakteristické vlastnosti patria jeho spontánne reakcie na každý pohyb — nielen na akceleračný pedál, ale aj na riadenie a brzdový pedál. Predpoklady pre takúto úroveň obratnosti a precíznosti sú zakotvené priamo v základoch konceptu vozidla BMW i4. Patria sem dlhý rázvor, široký rozchod, špecifická geometria odklonu kolies, široké kolesá ako aj vysoká torzná tuhosť, nízke ťažisko či rozloženie hmotnosti.

Precíznosť bez námahy: prejazd cez zákruty v ideálnej stope

Všetky tieto parametre vstupovali do hry pri detailnom nastavovaní komponentov pohonu a odpruženia, aby v každej jazdnej situácii na ceste zaručili pre značku BMW typické jazdné vlastnosti. Konštrukcia a naladenie systémov odpruženia a tlmenia neustále zaručuje optimálny kontakt s vozovkou. K tomu sa pridáva aj v podstate tichá jazda v spojení s dômyselnou technológiou odpruženia, ktorá aj vo vyšších rýchlostiach vytvára pocit ľahko sa vznášajúceho vozidla úplne bez vplyvov nerovností na vozovke či náročných podmienok s trakciou.

„Nový model BMW i4 vytvára pocit ľahkého, obratného a zároveň solídneho a presvedčivého vozidla,” vraví projektový manažér David Alfredo Ferrufino Camacho. „S jeho výnimočnou smerovou istotou a vysokou mierou stability v zákrutách vozidlo vyzerá, akoby bolo prilepené k ceste. Všetky elektrické vozidlá dokážu mohutne zrýchľovať v priamom smere. To však pre nás v BMW nestačí.”

Model BMW i4 sa dá veľmi dobre ovládať a to aj v mimoriadne dynamických jazdných situáciách. Okrem neutrálnych prejavov a výkonných, precízne dávkovateľných bŕzd, k tomu výraznou mierou prispieva v modeli BMW i4 aj riadenie: reaguje veľmi priamo a s vysokou presnosťou, v každom momente poskytuje vodičovi presnú odozvu a za všetkých okolností si udržiava nezávislosť od jazdných vplyvov a to aj pri intenzívnom zrýchľovaní či spomaľovaní. Zmena jazdného pruhu je aj vo vysokej rýchlosti veľmi jednoduchá, uvoľnené šoférovanie aj na dlhé vzdialenosti zaručuje variabilný posilňovač riadenia Servotronic a skutočnosť, že vozidlo je mimoriadne dobre odfiltrované od vplyvov cestných nerovností.

Typické BMW: výnimočná rovnováha medzi športovým duchom a komfortom jazdy

Špecifické dynamické jazdné vlastnosti modelu BMW i4 čiastočne vychádzajú z faktu, že jeho výkonové vlastnosti sa podarilo dosiahnuť bez toho, aby to bolo na úkor komfortu jazdy. Čisto elektricky poháňané Grand Coupé sa vyznačuje neobmedzenými schopnosťami pri každodennom jazdení. Vďaka vysokonapäťovému skladovaciemu systému s najmodernejšou technológiou článkov batérií dosahuje dojazd do vzdialenosti až 600 kilometrov (WLTP). Na poskytnutie komfortu aj na dlhých trasách je navrhnutá aj technológia podvozka modelu BMW i4. Vychádza z vysokej kvality odpruženia, pričom ju dopĺňajú aj špeciálne nastavené špecifické komponenty. Tým sa účinne podarilo znížiť vibrácie karosérie spôsobené nerovnosťami na vozovke a v zákrutách. Špeciálne naladenie pruženia a tlmenia tohto modelu výrazne prispievajú k harmonickým jazdným vlastnostiam vozidla BMW i4.

Spolu so záverečnou kalibráciou sa na začiatok výroby pripravuje aj výrobný závod spoločnosti BMW Group v Mníchove (Link na samostatnú tlačovú správu: Domáci závod BMW Group pripravený na BMW i4). Momentálne sa preveruje a vyhodnocuje každý výrobný krok pred udelením záverečného povolenia tak, aby model BMW i4 spĺňal charakteristickú kvalitu výroby značky BMW.

Značky: