Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zumtobel Group, svetový líder v oblasti komplexných osvetľovacích systémov, dokáže svojim flexibilným a zároveň vysoko efektívnym riešením osvetlenia plne vyhovieť náročným podmienkam skladového hospodárstva.

Význam logistiky v modernom podnikaní neustále rastie. Vzdialenosti sú stále väčšie, dodacie lehoty sa skracujú. Veľké skladové haly s vysokými stropmi či mraziarenské priestory bez prístupu denného svetla predstavujú výzvu pre účinné osvetlenie. Požiadavky na energetickú úspornosť a ľahkú údržbu sú kľúčové. Účinné riešenie osvetlenia s inovatívnymi LED svietidlami a s inteligentným riadením osvetlenia prenikajú stále častejšie do logistických centier.

Vysoké nároky na údržbu i energetickú náročnosť osvetlenia

Sortiment výrobkov Zumtobel sa vyznačuje zvlášť nízkou údržbou a dlhou životnosťou. Mnoho svietidiel v logistických halách je obtiažne dostupných, ich údržba a časté výmeny sú preto veľmi drahé a časovo náročné, čo narušuje pracovné procesy. Pokročilé svietidlá LED sú prakticky bezúdržbové vďaka priemernej životnosti 50 000 hodín a zaručenému svetelnému toku na konci životnosti. Pre potreby logistických skladov sa tak dobre osvedčil svetelný rad TECTON LED či svietidlo CRAFT M. Oba produkty zaručujú 90 % svetelného toku aj po 50 000 hodinách v prevádzke. Inovatívne konštrukcie a povrch svietidla CRAFT M navyše minimalizujeme usádzanie prachu, ktorý často znižuje svietivosť a môže spôsobiť úplné zlyhanie svietidla.

Inteligentné riadenie

Energetické požiadavky v skladovom hospodárstve sú často extrémne vysoké kvôli dlhým prevádzkovým a výrobným hodinám. V mnohých skladoch je používané osvetlenie zastaralé a neúčinné a výdavky na jeho prevádzku často tvoria až 20 % celkových prevádzkových nákladov. Vhodne zvolené svetelné riešenie tak má obrovský dosah na celkovú spotrebu energie. Ideálnou voľbou sú pokročilé LED svietidlá v kombinácii s čidlami na detekciu denného svetla a pohybu, pričom je všetko riadené inteligentným systémom LITECOM s kapacitou ovládania až 2500 svietidiel. Systém LITECOM umožňuje ovládať celú osvetľovaciu súpravu, či už ide o niekoľko miestností alebo celú budovu. Potenciál tohto systému je možné rozšíriť pridaním snímačov, ktoré ovládajú okná a žalúzie, či pripojením do cloudu zhromažďovať dáta. Ovládanie je jednoduché  – pomocou tabletu, mobilného telefónu alebo stolového počítača.

Bezpečnosť zamestnancov na prvom mieste

Osvetlenie tiež výrazne ovplyvňuje výkonnosť a bezpečnosť prevádzky. Vhodná intenzita osvetlenia zvyšuje nasadenie a znižuje chybovosť a nehodovosť zamestnancov skladu. Požiadavky na kvalitu osvetlenia sa navyše odvíjajú od úkonov jednotlivých zamestnancov. Nová split lens technológia svietidiel TECTON LED umožňuje využiť až štyri rôzne optiky vyhovujúce rozdielnym priestorovým podmienkam. Elipsovitý svetelný zväzok bol napríklad navrhnutý pre logistické operácie v miestnostiach s vysokými stropmi. Povrchy políc sú aj vo veľkých výškach dobre osvetlené a navzdory veľkým vzdialenostiam medzi svetelnými bodmi je dosiahnuté jasné a rovnomerné osvetlenie aj v zónach, kde sa pohybujú zamestnanci. V praxi to teda znamená, že vďaka inteligentnému osvetleniu nenastane situácia, že by bol zamestnanec na vysokozdvižnej plošine oslepený pri priamom pohľade ku zdroju svetla.

Extrémne teploty

LED osvetlenie sa výborne osvedčilo aj v priestoroch mraziarní, keďže ich životnosť sa pri nízkych teplotách ešte predlžuje. Napríklad voči vlhkosti odolné svietidlo AMPHIBIA LT je priamo vyvinuté do extrémnych podmienok a môže sa používať pri teplotách až do – 40 °C. Kompaktná konštrukcia svietidiel navyše umožňuje rýchlu a nekomplikovanú inštaláciu výrobku, ktorá inak môže predstavovať v mrazivých podmienkach náročnú úlohu. Účinné LED svietidlá s nízkou spotrebou navyše produkujú menej tepla, tým pádom sa zníži energia spotrebovaná na chladenie a optimalizujú sa prevádzkové náklady.

Značky: