Nie je to prvý prípad kedy záplata chýb otvára priestor pre ďalšie chyby.

Tento raz ide o problém v knižnici apphelp.dll, ktorá môže zapríčiniť chybu renderovania graficky prostredníctvom DirectX alebo Direct3D. O chybe sa vie už niekoľko dní, pričom jej príčina je podľa webu BetaNews v aktualizácii pre Windows označenej ako KB5019980. Tú ste si mohli nainštalovať pre Windows 10 a 11. Na oboch systémoch sa môže prejaviť zlé vykresľovanie v hrách.

Podľa doterajších zistení súvisí s ovládačom grafických kariet v rámci intelovskej platformy. Problematické môže byť správanie 3D aplikácií na integrovaných grafických jadrách. Dá sa to ale napraviť nainštalovaním najnovších ovládačov pre integrované grafické karty.

Najlepší spôsob je spoľahnúť sa na výrobcu notebooku alebo počítača, ktorý tieto aktualizácie prináša. Nie vždy je to možné a je množstvo výrobcov, ktorý si až tak ťažkú hlavu s ovládačmi nerobia a musíte sa poobzerať po oficiálnom webe.

Intel má na svojej stránke zoznam ovládačov pre svoje grafické čipy a ide o generické súbory. Mali by byť vhodné univerzálne pre všetky počítače. Sú totiž naviazané na procesor, nie na konkrétneho výrobcu. Tí ale môžu prinášať isté modifikácie prispôsobené pre konkrétne série svojich konfigurácií, ale to neznamená nefunkčnosť pri použití generických ovládačov.

Preto sa dá použiť aj vyššie uvedená stránka od Intelu a ovládače z tejto lokality. V prípade problémov sa dajú odinštalovať a budú nahradené pôvodnými, prípadne si systém stiahne posledné dostupné pre váš počítač. Oprava chyby vykresľovania by mala byť dostupná v niektorej z ďalších aktualizácií systému.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.