Legenda internetového neba zostane v našich mysliach ešte dlho, v systéme už ale nie.

Na webe Tech Community sa Microsoft vyjadril k ukončeniu podpory prehliadača Internet Explorer 11. Finálny dátum je 15. júna 2022 a bude zo systému odstránený. Aké systémy to budú? V prípade Windows 10 to budú všetky verzie, oficiálne teda ohlásené ako 20H2 a ďalšie. Vo Windows 11 už IEčko nenájdete, iba ako režim IE v prehliadači Edge. Treba ho dodatočne zapnúť v nastaveniach prehliadača, bežne je vypnutý.

Edge a režim kompatibility s IE 11

Kroky firmy nie sú novinkou a postupné dávanie IE do úzadia tu prebieha od príchodu Windows 10. Tam to skúšal s iným prehliadačom Edge, tzv. Legacy Edge, teraz má Edge jadro Chromium a ide vlastnou cestou. Rovnako bude IE odstránený aj z Windows 7, teda toto sa týka používateľov firiem so zaplatenou rozšírenou podporou, tzv. Extended Security Updates (ESU).

Ako ste už možno postrehli, máme tu teda dva Internet Explorery. Jeden ako aplikáciu, ktorú ešte môžete vidieť vo Windows 10 a potom spomenutý režim kompatibility IE, volá sa Režim Internet Explorera. Ani tento režim tu nebude večne a najdlhšia jeho podpora bude pre Windows 10 2019 LTSC a to konkrétne do 9. 1. 2029. Rovnako sa to bude týkať aj serverovej edície tohto Windows ako aj IoT verzie.

Pre vás ako bežného používateľa to nebude mať veľký dopad. Pripraviť sa na to musia firmy a programátori, ktorí vo svojom kóde používali komponenty tohto prehliadača. K nim sa dalo pristupovať a vývojárske nástroje ich využívali ako systémové knižnice. Vďaka tomu si programátor mohol do svojej aplikácie vytvoriť mechanizmus na načítanie webovej stránky a upraviť tak knižnicu Internet Explorera, aby ste ani netušili, že ide o tento prehliadač. Jeho komponent bol ale využívaný. To je len jeden z mála príkladov, rovnako tak pôjde o firemné aplikácie, ktoré by ešte mohli vyžadovať na svoj beh tento prehliadač.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.