Internetový prehliadač je pre mnohých z nás najpoužívanejšia aplikácia.

A je nutné dodať, že programátori práve tejto aplikácie si zaslúžia obdiv. Spoliehate sa na ňu každý deň a načíta čoraz zložitejšie stránky.

Nie je to videoprehrávač, no žiadate, aby sa tu dali pozrieť videá. Nie je to prehliadač obrázkov, no chcete si v ňom pozrieť galériu fotiek. Ani FTP klient to nie je, no chcete si s ním sťahovať súbory z internetu. A nie je to ani prehrávač hudby, no budete počúvať hudbu priamo cez prehliadač. Takto by sme mohli pokračovať a prebrať všetky tie chatovacie služby, webové vývojové nástroje, emailové služby a ďalšie. Je to skrátka univerzálny program, ktorý keby neexistoval, mnohí z nás by asi častejšie vyrazili do prírody. Počítač bez internetu a prehliadača by nemal také možnosti využitia.

Smartfón vs. PC vs. tablet

Dostávame sa k zaujímavému prepojeniu medzi platformami. Nebolo by krásne, keby ste mohli pristupovať ku všetkým stránkam na telefóne, presne tak ako v počítači? Mať svoju históriu stránok v telefóne, obľúbených stránok vo forme záložiek a tiež prihlasovacie údaje? To všetko sa dá, treba len dodržať určité pravidlá a službu si nastaviť. Platformy budeme vnímať ako Windows a Android. Iste, dobre je na tom aj Linux a tiež OS X. Už dávno nemusíte používať len vstavaný prehliadač, teda Internet Explorer alebo Safari. Môžete ich vymeniť za Firefox a použiť ho pre Windows, Linux aj OS X. A to v 32 alebo 64-bitových verziách.

Situácia

Na zariadeniach s Androidom máte prehliadač priamo v systéme. No v drvivej väčšine máte od Googlu aj Chrome. Situácia sa teraz podobá na Microsoft Windows s Internet Explorerom a prehliadačom Microsoft Edge. Výrobca dal dva prehliadače do operačného systému, no rád by teraz uprednostnil u používateľov ten druhý. V prípade prehliadača pre Android, ktorý je vstavaný, akoby zastal čas. Aplikácia zvláda všetko podstatné, no je subjektívne „škaredá“, každý výrobca do nej zasahuje a modifikuje ju. Ak stále používate browser označený ako Prehliadač alebo Internet, prinášame vám nový pohľad na aplikácie tohto druhu.

Chrome je prehliadač od Googlu. Ten máte aj v telefóne pravdepodobne v základnej inštalácii po továrenskom resete telefónu. Niektorí ho tam mať nemusíte, najmä ak máte telefóny „čínskych“ značiek, napríklad Meizu. To neprekáža, z Google Play si ho doinštalujete.

Synchronizácia Chrome

Nastavenia prehliadača Chrome na počítači

Nastavenia prehliadača Chrome na počítači

Ako sme už v úvode načrtli, práve možnosť zdieľania dát medzi platformami je skutočne prínosná vec. To je aj dôvod, prečo odporúčame používať rovnaký prehliadač na počítači aj v mobilnom telefóne. Nie je to nič, bez čoho by ste nedokázali žiť, no predstavte si nasledovné. Používate Chrome pre Windows a máte v ňom slušnú zásobu záložiek a históriu stránok. Nebolo by skvelé mať ich okamžite aj v telefóne? Stačí sa do prehliadača prihlásiť cez nastavenia. Je to jednoduchý krok a využijete v ňom svoj účet na Googli. To isté spravíte aj na telefóne pri prvom spustení prehliadača Chrome. Počkáte niekoľko sekúnd a máte synchronizované všetky dáta medzi obomi platformami. Teda úplne všetky nie, súbory cookies a dáta v cache, zostávajú pre každý prehliadač oddelené, našťastie. Výhodné je to v tom, že pri pozeraní nejakej stránky môžete vypnúť prehliadač a počítač a v posteli si ju na mobile dopozerať. Netreba si nikde značiť jej URL adresu, ani posielať odkaz. Len zapnete prehliadač Chrome v telefóne a vyberiete na základnom zobrazení prázdnej karty možnosť Nedávne karty. Tu sa potom zobrazia všetky karty, ktoré ste mali v poslednom čase pootvárané všade tam, kde ste boli v Chrome prihlásení. V našom prípade je tam aj sedem zariadení. Testujeme telefóny a používame aj tablety a meníme notebooky. Všetky sú tam evidované a ľahko sa vždy dostaneme k prezeraným stránkam. Ak tam nie sú, stačí otvoriť celú históriu.

Možnosti synchronizácie Chrome

Možnosti synchronizácie Chrome

Vynikajúca možnosť je využitie prihlasovacích údajov. Použitie jednej služby v desktopovom prehliadači je rovnako jednoduché aj na tablete. A máme na mysli nielen stránky ako Facebook, ktoré keď načítate v telefóne, budú mať vopred vyplnené údaje na prihlásenie. Platí to aj pre internetbanking. Bežne sme tak svojho času používali prihlásenie do bankingu v mobile práve preto, že si prehliadač pamätal všetky potrebné údaje. Jasné, komfort nebol na malom displeji ani zďaleka taký, ako na tablete alebo na počítači, no banking sa dal kompletne ovládať.

Chrome je zároveň neprepracovanejší prehliadač v oblasti synchronizácie, aj preto nám poslúžil ako modelový príklad. To bola medziplatformová synchronizácia medzi desktopom a mobilným svetom. Chrome ponúka ešte viac, ak zostanete na počítačovej platforme. Je to veľmi dobré pri používaní dvoch počítačov. Prenášajú sa aj nainštalované pluginy a aplikácie pre desktop. Čiže, ak máte nainštalovaný AdBlock, Google Keep, rozšírenie na otváranie príloh Office v službe Drive, motívy alebo zapamätané platobné karty, všetko sa prenesie. Dáta sú šifrované heslom, ktoré používate v rámci služieb Google, no dá sa zvoliť vlastné. Tiež sa dá vybrať to, čo chcete synchronizovať. Nie je nutné, aby sa prenášali záložky alebo údaje automatického vypĺňania, ak si to neželáte. Podotýkame, že nie všetky nastavenia nainštalovaných aplikácií a rozšírení sa zálohujú. Teda Keep si konečne pamätá nastavenie veľkosti okna, hoci tomu tak kedysi nebolo. No AdBlock ako nástroj tretej strany nebude mať zálohované vaše stránky, teda napríklad tie, pri ktorých ho nechcete použiť.

Chrome a zobrazenie otvorených kariet v iných zariadeniach

Chrome a zobrazenie otvorených kariet v iných zariadeniach

Ostatné prehliadače

Situácia je odlišná v prípade iných prehliadačov. No ak ste zvyknutí mať Operu na počítači, odporúčame jej použitie aj na telefóne. To isté platí pre Maxthon alebo Firefox. Dobrá správa teda je, že vás nebudeme lanáriť na zmenu prehliadača. Čo používate, pri tom zostaňte, no zosúlaďte sa na všetkých platformách.

Firefox

Firefox na mobile a napojenie na cloudovú synchronizáciu

Firefox na mobile a napojenie na cloudovú synchronizáciu

Tento prehliadač umožňuje synchronizáciu záložiek, hesiel, otvorených kariet, histórie, plugin modulov a nastavení. Opäť platí, že si používateľ vyberá oblasti na správu a nemusíte prenášať medzi zariadeniami všetky dáta. Tu treba poznamenať, že prehliadač Firefox sa nám na telefóne, ale aj na tablete páči viac. V zariadeniach sa vyznáte celkom dobre, na rozdiel od Chrome tu máte pomenovanie vášho počítača a nie jeho kódové označenie. To je ale prípad niektorých mobilných telefónov, keď napríklad Samsung Galaxy S7 nájdete označený ako SM-G930F. Takýmto produktovým označením ich oficiálne evidujú výrobcovia.

Nastavenie prehliadača Firefox

Nastavenie prehliadača Firefox

Opera

Prehliadač Opera ponúka synchronizáciu údajov, no nebolo tomu tak vždy. Nepočítame obdobie, keď toto jednoducho nebolo dostupné pri žiadnom z prehliadačov a existovali špeciálne utility pre Windows, ktoré zálohovali dáta prehliadača, aby sa dali v novom PC alebo po reinštalácii systému použiť. Opera bol jeden z prvých prehliadačov, ktorý mal možnosť synchronizácie dát medzi viacerými počítačmi. Vtedy sa až tak na prenos dát medzi platformami nehralo. Potom bola niekoľkoročná pauza. To bolo obdobie, keď sa Opera vyvíjala a dnes máte k dispozícii aj Operu novej generácie. Nepočítame teraz všetky možné verzie pre rôzne mobilné zariadenia. Len na Androide máte štyri verzie vrátane beta vydania. V Opere môžete synchronizovať dáta tak, ako ich vidíte na obrázku. Princíp je v tomto prípade skutočne veľmi podobný s prehliadačom Chrome.

V mobilnej verzii máte potom tlačidlo v spodnej časti aplikácie (v režime zobrazenia Klasický), a to vás dostane do rozhrania synchronizovaných zariadení. Pohybom do strán prechádzate medzi kartami všetkých zariadení, kde ste Operu prihlásili na svoj účet a môžete pristupovať k záložkám.

V prípade, že máte telefón napríklad so 4,3-palcovým a menším displejom, môžete využiť prehliadač vo verzii Mini. Ten s červeno-bielou ikonou je už z radu novej generácie aj keď je zatiaľ označená len ako Beta. Stiahnite si pokojne túto verziu. Aj v nej sa dá prihlásiť do účtu Opera Account.

Maxthon

Odoslanie práve prezeranej stránky do prehliadača na inom zariadení

Odoslanie práve prezeranej stránky do prehliadača na inom zariadení

Maxthon na to ide trochu inak. Tento prehliadač patrí medzi hlavnú alternatívu trojice najznámejších browserov. Je poriadne vybavený a na počítači ide o veľmi dobrú alternatívu. Môžete prenášať synchronizované poznámky a záložky. Podobne ako pri Chrome, aj tu je vlastná aplikácia na poznámky v telefóne. Kým poznámkovú aplikáciu máte vlastne vnorenú vo forme funkcie, na Androide treba vyhľadať aplikáciu Maxthon SkyNote. Prehliadač síce nemá také synchronizačné možnosti, no aj tak ho hodnotíme veľmi dobre. Rozhodne ho používajte aj na mobile, ak už ho máte aj v prehliadači. Majitelia tabletov, môžu využiť v Google Play špeciálnu verziu Maxthon Browser for Tablet. Priamo v prehliadači máte prehľad zariadení, kde všade je synchronizácia a staré sa dajú vymazať. Na rozdiel od Chrome, tu môžete doterajšiu synchronizáciu vypnúť aj z nastavení pre Windows. V Chrome to spravíte len z verzie pre mobilné platformy.

Maxhton Passport, služba na prenos dát medzi platformami a počítačmi

Maxhton Passport, služba na prenos dát medzi platformami a počítačmi

Iné prehliadače

Možnosti synchronizácie prehliadača Dolphin

Možnosti synchronizácie prehliadača Dolphin

Platforma Android má oveľa viac prehliadačov internetu, ako by ste si mohli predstaviť. Sú tu ekvivalenty desktopových riešení a potom viac-menej nezávislé nástroje. Niektoré ako napríklad APUS Browser sú zamerané na telefóny s nízkym výkonom. Rovnako je na tom aj Boat Browser. Za zaujímavý považujeme Dolphin. Ten je prepracovaný a poskytuje špecializované režimy prehliadania, nočný režim na čítanie, čítací režim článkov na spravodajských weboch a podporuje aj pluginy priamo v mobile. Nemá ale ekvivalent na počítačoch. Používatelia Chrome môžu využiť plugin Dolphin a potom si môžete medzi telefónom a desktopom posielať práve prezerané stránky. Aj toto je cesta. Práve Dolphin je jednou z mála výnimiek, ktorú odporúčame používať aj „nekonzistentne“. Je taký vybavený, že si naň ľahko zvyknete a na mobile alebo tablete prekonáva aj Chrome alebo Operu. Len si teda musíte odpustiť pokročilú synchronizáciu, napríklad prihlasovacích údajov stránok.

Verdikt TOUCHIT

Spojenie rovnakého prehliadača na počítači a na smartfóne má svoj význam. Odporúčame používať rovnaké prehliadače, získate tým synchronizáciu kompletných dát alebo aspoň záložiek. A presne tak ako na počítači, aj tu je vhodné.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.