Súťaž IPPAWARDS vznikla v roku 2007, kedy uzrel svetlo sveta aj prvý iPhone. Táto súťaž je celosvetovo uznávaná a každoročne sa do nej zapájajú tisíce ľudí/fotografov z celého sveta.

Nie je žiadnou novinkou, že prevažná väčšina mobilných fotografií je vytvorená na zariadenia Apple iPhone. Vždy bolo známe, že ak ste chceli mať poriadnu fotku, tak ste museli vlastniť iPhone (samozrejme, tieto časy dávno pominuli). Prevaha „jablčných“ fotografií je však daná aj tým, že používatelia týchto zariadení zverejňujú svoje fotografie radšej a častejšie. Napokon, ani jeden výrobca smartfónov nemá tak silnú komunitu verných používateľov ako Apple. 

Túto prestížnu súťaž uznáva aj CEO spoločnosti Apple, Tim Cook, ktorý na svojom Twitteri gratuloval víťazom a nabádal, aby si najlepšie fotografie vytvorené iPhonom pozrel každý, minimálne z jeho Twitter komunity.

11. ročník bol opäť potentný a do rúk porotcov sa dostalo množstvo fotografií, ktoré nie sú dobré iba po technickej stránke, ale často majú aj zaujímavú výpovednú hodnotu. Porota to nemala vôbec ľahké, z tisícov fotografií musela vybrať iba tie najlepšie. Do 11. ročníka sa zapojili súťažiaci zo 140 krajín sveta a celkové vyhodnotenie prebehlo 18. júla v New Yorku. IPPAWARDS udeľuje ceny vo viacerých kategóriách, pričom každá z kategórii má 1,2 a 3 miesto. To najhlavnejšie je bez kategórie. Najprestížnejšou cenou je – Grand Prize (absolútny víťaz celej súťaže). Nasledujú tri najlepšie fotografie bez nadväznosti na kategóriu.

„Ak chcete vytvoriť zaujímavú a pútavú fotografiu, nemusíte vlastniť najnovší model. Nižšie je veľa dôkazov toho, že dobré zariadenie je iba bonus, základom je cit pre fotografiu a odhad správneho momentu.“

Hlavnú cenu (Grand Prize) získal Bangladéžan, Jashun Salam, za fotografiu „Displaced“, ktorú vytvoril so zariadením – iPhone 7. Fotografia zachytáva deti sledujúce film o zdraví a hygiene v utečeneckom tábore neďaleko mesta Ukhiya.

Prvé miesto získal švajčiarsky fotograf, Alexandre Weber, za fotografiu „Baiana in yellow and blue“. Táto fotografia bola spontánne vytvorená v brazílskom meste Salvador de Bahia, cez ktoré fotograf prechádzal. Žena odetá do tradičného odevu „baiana“ ho sledovala počas prestávky. Fotografia bola vytvorená so zariadením – iPhone 6s.

Druhé miesto získal čínsky fotograf – Haupeng Zhao. Fotografia „Eye to eye“ bola vytvorená so zariadením – iPhone 6. Táto snímka vznikla počas prechádzky popri mori, v provincii YanTai ShanDong, kde sa fotograf stretol s malým chlapcom. V snahe odfotiť ho mu mladík takto zapózoval s malou rybkou na oku, ktorú predtým vlastnoručne chytil. Výsledok je skutočne zaujímavý.

Tretie miesto získala fotografia „I want to play“, ktorá bola vytvorená so zariadením – iPhone 7 Plus. Fotografiu vytvoril, Zarni Myo Win, z Myanmaru. Zachytená bola v Yangone, kde skupina detí hrala futbal, pričom sa na nich pozeral ich jednonohý kamarát, ktorý by sa hry veľmi rád zúčastnil. A to aj napriek tomu, že by v hre veľmi nepomohol.

Zostatok umiestnených fotografií v rôznych kategóriách

1.miesto v kategórii abstrakcia: „Corrugations“ (Glenn Homann – iPhone 10)

1.miesto v kategórii zvieratá: „Django“ (Robin Robertis – iPhone 7 Plus)

1.miesto v kategórii architektúra: „Rampage“ (Massimo Graziani – iPhone 7 Plus)

1.miesto v kategórii deti: Spray Fury“ (Melisa Barrilli – iPhone 5s)

1.miesto v kategórii kvetiny: „Light“ (Alison Helena Campbell – iPhone 7)

1.miesto v kategórii krajina: Human vs. Nature“ (Charles Thomas – iPhone 8 Plus)

1.miesto v kategórii lifestyle: Mrs. Sancheski“ (Natalia Garcés – iPhone 7)

1.miesto v kategórii príroda: Morning Fog“ (Sukru Mehmet Omur – iPhone 6s)

1.miesto v kategórii novinky a udalosti: Iftar Amongst the Ruins“ (Mohammed Badra – iPhone 7)

1.miesto v kategórii ostatné/iné: „Sky Portal“ (Amy Nelson – iPhone SE)

1.miesto v kategórii panoráma: Icebergs“ (Mateusz Piesiak – iPhone 6 Plus)

1.miesto v kategórii ľudia: „Posers“ (Jonas Wyssen – iPhone 7 Plus)

1.miesto v kategórii portrét: „Salamah“ (Scott Woodward – iPhone 6s)

1.miesto v kategórii série: Urban Impressionism“ (Cocu Liu – iPhone 10)

1.miesto v kategórii zátišie: „Diner“ (Fiona Bailey – iPhone 7)

1.miesto v kategórii západ slnka: Dandelion sunset“ (Sara Ronkainen – iPhone 5s)

1.miesto v kategórii cestovanie: Silk Road“ (Anna Aiko – iPhone 6s)

1.miesto v kategórii stromy: Road of Tuscany“ (Lidia Muntean – iPhone 7 Plus)

Súťaže sa môžete zúčastniť aj vy, „deadline“ na odovzdanie fotografií je do – 31.3.2019. Viac informácií sa dozviete > TU.

Zdroj: www.ippawards.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE