Aj v súvislosti s týmto predsavzatím bol minulý týždeň schválený zákon proti byrokracii.

Priateľský štát je ale najmä o tom, aby občania nemuseli behať od úradu k úradu a žiadať si potvrdiť informácie, ktoré už dávno majú. Napríklad nosenie výpisov z obchodného registra, katastra nehnuteľností alebo registra trestov.

Slovensko pracuje na čerpaní štrukturálnych fondov. Jednou z podmienok je splnenie požiadaviek transparentnosti. Na to, aby čerpanie bolo úspešne vnímané, je potrebné bojovať s korupciou. Po roku 2020 začína nový „boj“ o dotácie z EÚ na obdobie 2021 – 2027.

Program Digital Europe má navrhovaný rozpočet na viac ako 9,2 mld. EUR. V rámci IT a Industry 4.0 chce slovenská vláda alokovať čo najviac financií. Najmä pre potrebu by konkurencie schopný na trhu práce.

Richard Raši, Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, dodáva: „Z jedného vloženého eura vieme čerpať iba 20 centov.“

80 % verejných investícií je čerpaných z eurofondov. Najväčším problémom je však aj naďalej zložitosť pochopenia toho, ako treba jednotlivé projekty vypracovať. Stále tak prichádzajú skrátka najmä menší podnikatelia.

Bolo treba meniť 167 zákonov68 vyhlášok. Proti zákonu nezahlasoval v Národnej rade ani jeden poslanec. Jednohlasne bol teda schválený Zákon proti byrokracii- Schválené sú aj jednotlivé termíny, kedy časti zákona vstúpia do platnosti. Podnikatelia dokopy by mali ušetriť 600 000 hodín, ktoré by bez tejto zmeny naďalej trávili cestovaním a priamo na úradoch. Prepočítané na peniaze sa ľuďom ušetrí 13 mil. EUR ročne.

Cieľom je, aby sa každý úradník vedel v systéme vyznač a splniť to, čo od neho človek na úrade chcel. Systém bude navrhnutý tak, aby úradník nemohol dáta zneužívať, napríklad v registri trestov. Avšak nielen tu ale aj v iných oblastiach.

Prečítajte si aj:

JARNÁ ITAPA: Mestá budú potrebovať vlastný rozum, postačí to?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.