Nový softvér vyvinutý japonskou firmou nám má pomôcť vystihnúť vhodný moment, kedy sa vybrať na ktorú toaletu. 

Tiež ste už zažili ten pocit, kedy ste sa v práci od svojho stola ponáhľali na poslednú chvíľu na WC, no to bolo obsadené? V horšom prípade ste to možno skúsili o 20 minút neskôr, no opäť bezúspešne? Alebo ste sa s falošnou nádejou prešli z jedného konca obchodného centra na druhé, kde bol výsledok rovnaký? Potom azda práve aj vám pomaly svitá na lepšie časy.

Riešenie prináša služba jedného z najväčších japonských mobilných operátorov, spoločnosti KDDI Corp, ktorú začne firma komerčne ponúkať už v marci tohto roku. Služba bude dostupná formou mobilnej aplikácie i cez webový prehliadač v PC a bude fungovať veľmi jednoducho. Senzory umiestnené na toaletách budú posielať na vzdialený server operátora informácie o ich dostupnosti, respektíve obsadenosti a odtiaľ budú tieto údaje smerované v reálnom čase do aplikácie konkrétneho používateľa. Ten bude poznať, ako počet, tak aj presnú lokalitu najbližších voľných toaliet. Senzory navyše môžu mať aj pridanú hodnotu v podobe bezpečnostného hľadiska. Môžu, napríklad, upozorniť administrátora služby v prípade, že je konkrétna kabínka obsadená príliš dlho, čo síce môže byť dôsledkom rôznych príčin, no v prípadoch zdravie ohrozujúcich udalostí, to môže byť užitočné.

„Ľudia trávia príliš veľa času hľadaním voľných WC na rozličných poschodiach budovy, alebo čakaním na uvoľnenie kabínky. Veríme, že naša služba im tento čas ušetrí“, tvrdí hovorca japonského operátora, Daisuke Maruo. V prvom kroku bude KDDI Corp. službu ponúkať k využitiu v kancelárskych priestoroch tzv. „facility“ firmám, čiže spoločnostiam, ktoré sa venujú správe budov. V budúcnosti však vidí veľký potenciál aj v obchodných centrách, športových štadiónoch, vlakových aj autobusových staniciach, letiskách a pod.

Zdroj: Japan Times