Programovací jazyk predstavuje pre programátora kľúčový nástroj, pomocou ktorého pracuje. V súčasnosti je ich však veľké množstvo, čo dokáže skomplikovať výber toho pravého nejednému začiatočníkovi. Porovnali sme preto dva najpoužívanejšie jazyky Java a Python a zistili sme, aké výhody poskytujú.

programovanie programovacími jazykmiZdroj: msglifeslovakia

Java a Python

Java a Python patria k najpoužívanejším programovacím jazykom na svete. Využíva ich každý začiatočník, Python expert a rovnako tak Java programátor senior, pretože sa s nimi dá ľahko pracovať. Disponujú množstvom silných stránok a vysokou bezpečnosťou. Oba jazyky majú svoje silné aj slabé stránky, o ktorých je pred výberom nutné vedieť. Len podľa nich zistíte, či je pre vás jeden z nich vhodný, alebo sa poobzeráte po inej alternatíve.

Jednoduchá a bezpečná Java

S týmto jazykom sa stretol už snáď každý, a to dokonca aj tí, ktorí neprogramujú. Java programovanie je populárny jazyk a predstavuje vysokoúrovňový a viacúčelový objektovo orientovaný programovací jazyk s dlhou históriou. Vznikol v roku 1991 ako prostriedok, ktorý sa mal využívať v oblasti spotrebnej elektroniky. V 90. rokoch sa však začal rozširovať internet. Vývojári sa preto rozhodli, že Java sa bude používať práve v tejto sfére.

Mnohí používatelia vidia výhody Javy v jej jednoduchosti a nenáročnosti. Ide o jazyk, ktorý je ako stvorený pre začiatočníkov. Na internete je k dispozícii veľa postupov a návodov, ako ho správne používať. Všetko uľahčuje aj fakt, že Java pred spustením skontroluje chyby, čím zníži riziko komplikácií.

Jazyk Java je dnes rozšírený po celom svete. Využívajú ho jednotlivci, veľké spoločnosti aj bankové inštitúcie. Jeho silnou stránkou je okrem jednoduchosti aj vysoká bezpečnosť, ktorú podporuje fakt, že Java nemá prístup k lokálnym údajom. Vďaka tomu minimalizuje viaceré riziká.

Vedeli ste, že …

… pôvodný názov Javy bol Oak? Tento názov však už nejaký jazyk používal, preto sa vývojári rozhodli zmeniť názov na Java. Inšpirovali sa kávou z Jávy, ktorú pili.

Univerzálnosť zaisťuje široké použitie

Programovací jazyk Java je možné používať na rôznych operačných systémoch, vrátane Windowsu, Linuxu či macOSu. To dáva každému užívateľovi istotu, že nehľadiac na zariadenie, aké vlastní, môže Javu používať.

Univerzálnosť podporuje aj fakt, že Java je veľmi univerzálna a vie sa prispôsobiť vašim potrebám. Môžete ju využiť na programovanie všetkého, a to od jednoduchších webových stránok až po komplikované hry.

Bezplatná a dostupná pre všetkých

Java je úplne bezplatná a dostupná pre každého. Kedykoľvek si ju môžete stiahnuť a vyskúšať. Urobiť sa tak dá priamo na oficiálnej webovej stránke programovacieho jazyka Java.com.

Na oficiálnej stránke nájdete aj odpovede na najčastejšie otázky. Nechýbajú ani postupy, ako jazyk inštalovať alebo ako ho používať.

Java má aj svoje mínusy

Programovací jazyk Java sa na prvý pohľad môže zdať ako bezchybný, no pri jeho používaní je potrebné počítať s niekoľkými nevýhodami.

  • Java je pomalšia ako iné programovacie jazyky. Je takisto náročná na pamäť, kvôli čomu nemusí byť najlepším riešením pre menej výkonné zariadenia.
  • Programovací jazyk Java nedisponuje zálohovaním, čo predstavuje veľké riziko pri práci. Ak by došlo k výpadku prúdu alebo by sa stalo niečo s vaším počítačom a prácu by ste si neuložili, prídete o ňu.
  • Čitateľnosť kódov Java komplikuje fakt, že musia byť zložené z dlhých viet. Ak budete pracovať s cudzím kódom, môže sa stať, že vám bude dlhšie trvať, kým sa v ňom zorientujete.
muž, ktorý programujeZdroj: msglifeslovakia

Produktívny Python

Python programovanie je rovnako ako Java objektovo orientovaný jazyk so širokým využitím. Je známy tým, že dokáže zhromažďovať a spracovať veľké množstvo údajov na strane servera. Je vhodnejší pri automatizácii systémov. Mnohí ho označujú aj ako najstarší programovací jazyk. Vznikol približne dva roky pred Javou, v roku 1989.

Python dnes využívajú jednotlivci aj veľké spoločnosti, ako napríklad Yahoo!, CERN či NASA. Jeho silnou stránkou je to, že sa dá ľahko rozširovať a prispôsobovať, takže by mal vyjsť v ústrety každému používateľovi.

Začiatočníkom, ktorí sa pre Python rozhodnú, uľahčuje používanie veľká knižnica plná rôznych návodov a praktických tipov.

V prípade ďalších otázok je k dispozícii aj komunita používateľov, ktorí radi zodpovedajú všetky vaše otázky.

Bezplatný a dostupný pre každého

Python je v tejto oblasti rovnaký ako Java. Na oficiálnej webovej stránke Python.org si ho môžete bezplatne stiahnuť. K dispozícii sú dokonca všetky verzie od roku 2001. Na webovej stránke nájdete aj dokumentáciu a komunitu používateľov jazyka. Do nej môžete otázkami alebo odpoveďami prispieť aj vy.

Python a jeho nevýhody

Python je produktívny a jednoduchý jazyk. Ľahko sa učí a jeho používanie zvládne aj začiatočník, avšak má však aj zopár mínusov.

  • Na používanie Python budete potrebovať výkonnejšie zariadenie, pretože vyžaduje pomerne veľa úložiska.
  • Python je o niečo pomalší ako iné jazyky, čo môže niektorým zručnejším programátorom prekážať.
  • Programovací jazyk Python nie je vhodný na používanie v mobilných zariadeniach. Dôvodom je najmä fakt, že nie je tak pamäťovo efektívny.
dvaja muži, ktorí programujú Zdroj: msglifeslovakia

Java vs Python: Ktorý jazyk je lepší?

Otázkou teda zostáva, ktorý programovací jazyk je lepší? Je to Java alebo Python? Na túto otázku sa nedá odpovedať vo všeobecnosti. Oba jazyky majú svoje plusy aj mínusy. Java je univerzálna a skvelá na takmer všetky projekty, no vyžaduje si výkonnejšie zariadenie a jej prednosťou je spomínaná rýchlosť. Python zas poteší vysokou produktivitou a jednoduchým použitím, že sa ľahko číta a rýchlo učí a má možnosť automatického riadenia pamäte No nie je najlepší v oblasti mobilných zariadení a ma menšiu flexibilitu pri používaní programu, hlavne pri behu programu.

Pred výberom jedného z jazykov si ich dobre porovnajte a pokojne aj vyskúšajte. Sú bezplatné, takže jediné, čo do nich budete musieť investovať, je váš čas.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou msg life.

Značky: