Vydávať Lite verzie je moderné, no vlastne zároveň aj nevyhnutné.

Spotify nie je rozhodne prvá aplikácia s variantom Lite. Aplikácie sa postupne nabaľovali o nové funkcie, až sa z nich stali neraz prebujnené a menej praktické na bežné používanie. Žerú baterku, pamäť RAM a pre niekoho sú ťažkopádne. Ak máte telefón za osem stoviek, asi vás to nezaujíma.

Aplikácia Spotify Lite by mala uspokojiť poslucháčov so slabšími telefónmi, no aj takých, ktorí chcú hlavne ušetriť na celkovom objeme aplikácie. Ako ukazujú prvé verzie, šetrenia bude nakoniec viac.

Chýba napríklad off-line prehrávanie. To znamená, že si skladby neuložíte do smartfónu. Oproti „hlavnej“ aplikácii Spotify tu je ale režim sledovania spotreby dát. Určíte si mesačný limit a aplikácia vás upozorní, keď ho dosiahnete. Chýba aj režime extrémnej kvality nahrávok. Toto je celkom pochopiteľné. No a tiež chýba funkcia Spotify Connect, ktorou môžete prepínať prehrávanie medzi bezdrôtovými zariadeniami v dosahu na Wi-Fi alebo pripojenými cez Bluetooth. No a aby toho zjednodušovania verzie nebolo málo, chýba možnosť prehrávania vami vybraných skladieb. Prehrávať sa dajú len playlisty.

Spotify to zobralo trochu zhurta, otázkou je, či si takto orezaná aplikácia nájde svojich fanúšikov. Podľa číslovania je dostupná zatiaľ verzia 0.6.6. Ide o testovaciu zostavu a zatiaľ nebola dostupná pre žiadne naše zariadenie. Vyzerá to na uzamknutie inštalácie podľa regiónu.

Existuje možnosť použiť samostatnú inštaláciu z APK súboru zo servera APK Mirror. Pripravte sa ale na to, že toto nie je aplikácia Spotify, akú ju poznáte.

Prečítajte si aj:

Spotify konečne umožní meniť poradie skladieb v playlistoch na Androide

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.