Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Občianske združenie Slovensko.Digital spojilo softvérové spoločnosti, ktoré vyvíjajú účtovné, ekonomické a ERP systémy a pomohli tak vytvoriť na Slovensku jednotný elektronický formát faktúry s názvom ISDOC. Pod záštitou občianskeho združenia sa spojili spoločnosti Kros, SuperFaktúra, Stormware, Hour, SAP, Seyfor, Softpoint, Asseco, PSW, 26 Houses, HT Solution.

ISDOC alebo dokument informačného systému je formát elektronickej fakturácie, ktorý vychádza z medzinárodného štandardu UBL 2.0. Daňovo-odvodová skupina Slovensko.Digital tento formát transponovala po vzore Českej republiky. ISDOC sa v Českej republike úspešne využíva už niekoľko rokov a stal sa dôležitým prvkom pre zefektívnenie obchodných procesov medzi podnikmi (B2B). Implementácia ISDOC na Slovensku je významným posunom v digitalizácii a zjednodušeniu administratívnych procesov pre podniky a organizácie.

“Téma zlepšiť, optimalizovať a súčasne zjednodušiť oblasť fakturácie bola iniciovaná zo strany Slovensko.Digital už v roku 2018, kedy sa súčasne otvorila téma eFaktúry.

Nakoľko v oblasti eFaktúry stále prebiehajú rôzne rokovania tak na úrovni vlastníka procesu na Slovensku, ako aj diskusie na úrovni EÚ, rozhodli sme sa pomôcť slovenským podnikateľom a priniesť formát, ktorý dlhé roky využívajú v Českej republike. Transponovanie formátu pre potreby Slovenska bol komplexný proces a som veľmi rád, že softvérové domy, ktoré sa v rámci daňovo-odvodovej skupiny zapojili, prispeli k jeho plnohodnotnému a hlavne funkčnému nasadeniu,” hovorí výkonný riaditeľ Peter Steinhübl zo Slovensko.Digital.

Pri posielaní papierovej faktúry je potrebné ju vytlačiť, odoslať poštou a po doručení prepísať údaje do ekonomického softvéru – v tom lepšom prípade sa využívajú softvérové riešenia, ktoré vedia dáta vyťažiť na základe skenovania.

Spôsob, ktorý prináša Slovensko.Digital úplne odstraňuje dodatočné náklady a predovšetkým minimalizuje vznik chýb, čo znižuje počet nesprávnych faktúr a reklamácií. Automatizovaná výmena faktúr odstraňuje potrebu manuálnej správy papierových dokumentov, čím urýchľuje obchodné procesy. Prechod na digitálnu fakturáciu tiež znižuje spotrebu papiera a prispieva k ochrane životného prostredia.

Formát ISDOC umožňuje elektronickú výmenu faktúr medzi rôznymi informačnými systémami bez potreby tlače dokumentov. Zahŕňa štruktúrovanú dátovú prílohu vo formáte ISDOC, ktorá je súčasťou PDF faktúry a zaručuje rovnaký formát bez ohľadu na softvér, v ktorom bola faktúra vytvorená.

Dnes je formát ISDOC zapracovaný v týchto softvérových riešeniach: Pohoda, Money S3, Money S4, Money S5, iDoklad, Money ERP, Vema Ekos, HELIOS iNuvio, HELIOS Nephrite, PUBLIC, SPIN, SuperFaktúra, Omega, alfa, Kros fakturácia, Onix, Abra gen.

Značky: