Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na knižniciach je niečo magické… Tiché chrámy poznania, v ktorých človek môže stratiť pojem o čase, študovať, meditovať alebo len relaxovať a snívať v pokojnom prostredí. Okrem toho sú niektoré knižnice samy osebe architektonickými skvostmi a zaslúžia si miesto v každom cestovateľskom itinerári počas návštevy niektorej z európskych metropol.

V spolupráci s FlixBusom sme pre vás pripravili prehľad piatich najkrajších knižníc v Európe, do ktorých docestujete autobusom z Bratislavy alebo ďalších slovenských miest priamym spojom či s prestupom. Vydajte sa na niektoré z miest, na ktorých sa zastavil čas!

  • Biblioteca Marciana – Benátky, Taliansko

Talianska národná knižnica Biblioteca Marciana bola postavená v roku 1537 a patrí medzi vôbec najstaršie knižnice v Taliansku. Obsahuje takmer 700 tisíc zväzkov klasických textov a radí sa tak medzi najväčšie talianske knižnice. Okrem tlačených kníh obsahuje 13 tisíc rukopisov, 2 883 prvotlačí a 24 tisíc diel vytlačených medzi rokmi 1 500 a 1 600.

  • Knižnica Strahovského kláštora – Praha, Česká republika

Knižnica premonštrátskeho kláštora na Strahove je jednou z najcennejších a najlepšie  dochovaných historických knižníc na svete so zbierkou presahujúcou 200 tisíc zväzkov. Najstaršia časť knižnice, baroková Teologická sála, bola postavená v rokoch 1671 až 1674. Hlavné klasicistické klenby Filozofickej sály pochádzajú až z roka 1794. Obe sály zdobia prekrásne stropné fresky Siarda Noseckého a Františka Antonína Maulbertscha.

  • Filologická knižnica Slobodnej univerzity – Berlín, Nemecko

O niečo modernejšia architektonická pamiatka, filologická knižnica, sa nachádza v areáli Slobodnej univerzity v Berlíne.  Stavba knižnice sa začala v roku 2001 a dokončená bola už v roku 2005. Knižnica je najkrajšia v noci, keď jej priesvitné fasády presvieti vnútorné osvetlenie a vytvorí tak efekt šachovnice. Dizajn budovy navrhla svetoznáma spoločnosť Foster + Partners.

TIP: Do európskych metropol autobusmi FlixBus

FlixBus ponúka najrozsiahlejšiu medzimestskú sieť v rámci Európy zahŕňajúcu 350 000 denných spojov do viac než 2 000 destinácií v 28 krajinách. Výhodou cestovania autobusmi FlixBus je, že po celú cestu máte k dispozícii toaletu, extra miesto na nohy, kvalitné Wi-Fi pripojenie i elektrické zásuvky. Na palubu autobusu si so sebou môžete bezplatne vziať jednu príručnú batožinu a ďalší kufor uložiť do batožinového priestoru. Viac informácií na www.flixbus.sk.

  • Rakúska národná knižnica – Viedeň, Rakúsko

Hofburgský palác vo Viedni v Rakúsku bol kedysi sídlom cisárov a kráľov. Dnes je oficiálnym sídlom rakúskeho prezidenta a okrem toho sa v ňom nachádza úžasná zbierka neuveriteľných 7,4 milióna položiek Rakúskej národnej knižnice. Jednou z najkrajších výzdob knižnice je obrovská freska na strope, ktorú vytvoril maliar Daniel Gran.

  • Knižnica kláštora svätého Havla – St. Gallen, Švajčiarsko

Knižnica kláštora svätého Havla je významná stredoveká kláštorná knižnica so sídlom v meste Svätý Havel, viac známom ako St. Gallen vo Švajčiarsku. Bola založená už v 9. storočí a je teda jednou z najvýznamnejších a najstarších kláštorných knižníc na svete. Knižnica i kláštor boli medzi prvými lokalitami na svete, ktoré sa stali súčasťou svetového dedičstva UNESCO, a to už v roku 1983 ako „dokonalý príklad veľkého karolínskeho kláštora“.

Obrázky sú určené na nekomerčné použitie, dostupné na PixaBay a Wikipedia.

Značky: