Súkromné misie k ISS budú pribúdať.

Druhá súkromná misia astronautov spoločnosti Axiom Space v nedeľu 21. mája 2023 úspešne odštartovala let na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štvoricu kozmonautov tam dopraví raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX s vesmírnou loďou Crew Dragon. Na ISS by mala posádka s letovým označením Ax-2 zostať osem dní.

Štart rakety v komplexe 39A Kennedyho vesmírneho strediska prebehol bez problémov. Po 12 minútach letu sa od Crew Dragon odpojil základný stupeň, ktorý neskôr bezpečne pristál na pevninskej plošine LZ-1.

Posádke Ax-2 velí Peggy Whitsonová, bývalá astronautka NASA, ktorá je držiteľkou amerického rekordu za najdlhší kumulatívny čas strávený vo vesmíre – 665 dní. V súčasnosti je riaditeľkou vesmírnych letov s ľudskou posádkou v spoločnosti Axiom. Ďalšími členmi sú dvaja saudskoarabskí členovia, kozmonaut Ali Alqarni a kozmonautka Rayyanah Barnawi. Štvoricu dopĺňa americký astronaut John Shoffner.

Ax-2 je desiatym letom s posádkou spoločnosti SpaceX v priebehu necelých troch rokov, počnúc testovacím letom komerčnej posádky Demo-2 pre NASA v máji 2020. Odvtedy SpaceX uskutočnila šesť misií s rotáciou posádky na ISS, ako aj prvú súkromnú misiu Ax-1.

SpaceX má v tomto roku naplánované ešte ďalšie tri misie s posádkou. Ide o Crew-7 pre NASA, misiu súkromných astronautov Polaris Dawn a misiu Ax-3, ktorá je predbežne naplánovaná na koniec tohto roka.

Predletovú prípravu a štart Ax-2 si môžete pozrieť na videu od SpaceX:

Zdroj: Spacenews.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.