K dispozícii bude aj v 4G verzii.

Huawei na veľtrhu IFA 2019 predstavil svoj nový procesor pre vlajkové lode. Kirin 990 prináša tradičné vylepšenie výkonu, dokonalejšiu optimalizáciu a energetickú efektivitu. Úplnou novinkou je zabudovanie 5G modemu.

5G modem bude súčasťou jednej verzie procesora Kirin 990, k dispozícii bude aj 4G verzia. Oba modely sa čiastočne odlišujú parametrami a rozmermi, výkon a funkcionalita však bude v oboch prípadoch totožná.

Kirin 990 v 5G verzii je prvým 7 nm+ procesorom, ktorý je vyrábaný EUV technológiou a obsahuje zabudovaný 5G modem. Zároveň je to prvý procesor s podporou 5G sietí štandardu NSA a SA. Ďalším prvenstvom je 16-jadrový grafický čip a Huawei sa chváli aj novou architektúrou neurónovej jednotky.

Kirin 990 je energeticky efektívnejší. Menej bude spotrebovávať batériu, telefón vám vydrží dlhšie na jedno nabitie

Optimalizovaný pre 5G aj pre budúcnosť

Všetky tieto vlastnosti sa vám možno zdajú nezrozumiteľné, avšak v praxi to znamená, že Kirin 990 je navrhnutý tak, aby si rozumel s dnešnými 5G sieťami, ale aj s tými budúcimi. Huawei udáva teoretické rýchlosti prenosu do 2,3 Gbps v prípade sťahovania a 1,25 Gbps v prípade odosielania dát.

Kirin 990 je optimalizovaný aj na komunikáciu s vysielačom v miestach, kde je 5G pokrytie slabšie a komunikácia s 5G sieťou by mala spotrebovávať až o 44% menej energie ako konkurenčné riešenie. Tak je to dnes, je zrejmé, že v budúcich mesiacoch budú svoje čipy optimalizovať aj ostatní výrobcovia.

Kirin 990 5G tiež bude podporovať používanie dvoch SIM kariet v režime 5G + VoLTE alebo VoLTE + VoLTE Incoming. Laicky povedané, ak budete s oboma SIM kartami pripojení do 4G VoLTE siete, druhá SIM karta bude schopná prijať hovor, aj keď budete aktívne telefonovať pomocou prvej karty. To je jedno z hlavných obmedzení dnešných Dual SIM telefónov.

Nová architektúra neurónovej jednotky v Kirine 990

Inteligentnejší procesor

Huawei sa chváli, že vylepšil výkon neurónovej jednotky, resp. výrazne zvýšil jej efektivitu v prípade niektorých úkonov. Rozpoznávanie tváre tak bude spotrebovávať iba 15 mA energie, pretože sa využije nové energeticky efektívne jadro. V prípade výkonného jadra je spotreba až 24× vyššia, toto jadro sa používa na náročnejšie úlohy.

Medzi náročnejšie úlohy patrí napríklad automatické rozpoznanie viacerých osôb vo videu – následne môžete meniť pozadie, aplikovať efekt rozmazaného pozadia alebo odstraňovať nepotrebné objekty a osoby.

Umelá inteligencia v Kirine 990 vie nové triky. Automaticky rozpozná viaceré osoby vo videu a umožní aplikovať rôzne efekty

8 jadier a 16-jadrová grafika

Kirin 990 pozostáva z 8 jadier. 2 výkonné jadrá majú frekvenciu 2,86 GHz a sú určené na najnáročnejšie úlohy. Ďalšie dve jadrá majú takt 2,36 GHz, zvyšné štyri jadrá pracujú s frekvenciou 1,95 GHz.

Huawei sa chváli, že Kirin 990 5G dosiahol v teste Geekbench 3892 bodov, resp. 12402 bodov v prípade viacjadrového výkonu. Je to o 10% viac ako získal Snapdragon 855. Procesor je zároveň energeticky efektívnejší, takže hranie hier pri vysokom výkone spotrebováva menej energie ako konkurencia – môžete sa teda hrať dlhšie.

Lákadlom Kirinu 990 je tiež 16-jadrový grafický čip a dokonalejšie spracovanie obrazu. Vďaka tomu by malo na fotkách a vo videu vyniknúť viac detailov ako v minulosti.

Kirin 990 umožní dokonalejšie spracovanie obrazu, na fotkách vynikne ešte viac detailov

K dispozícii bude aj 4G verzia

4G verzia Kirinu 990 má o jedno jadro menej v rámci neurónovej jednotky a má trošku nižšie frekvencie stredných a malých jadier. Huawei to vysvetľuje tým, že v prípade 4G konektivity sa v jeden moment spracováva menej dát ako v prípade úplného využitia potenciálu 5G sietí. Dáva to zmysel.

Kirin 990 bude poháňať smartfóny radu Mate 30. Očakávame, že Huawei predstaví 4G aj 5G verzie telefónov. Následne sa s Kirinom 990 stretneme vo vlajkových lodiach radu P40 a tento procesor použije vo svojich vlajkových lodiach aj značka Honor.

Porovnanie parametrov 4G a 5G verzie. 5G verzia je rozmerovo väčšia kvôli 5G modemu

Prečítajte si aj:

Huawei FreeBuds 3: Porazia AirPody od Applu? Funkciami určite

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit