Únik dát v TB jednotkách? Časy sa menia.

Začiatkom tohto týždňa server Beta Archive zverejnila zdrojový kód Windows 10 týkajúci sa ovládačov USB , úložných zariadení a Wi-Fi na svojom bezplatnom FTP serveri. Hovorca Microsoftu potvrdil, že ide o pravý kód.

Pôvodne sa myslelo, že ide o masívny únik dát, ktorý predstavoval celkový objem 32 TB. Server The Register tvrdil, že tieto dáta obsahujú aj zostavy operačného systému, ktoré ešte neboli verejne uvoľnené. Neskôr sa však potvrdilo, že nešlo o tak veľký únik dát. Microsoft sa k tomu vyjadril, že išlo o kód v rámci zdieľanej iniciatívy dát, ktorý používajú OEM partneri. Veľký objem z tohto kód bol však dostupný už niekoľko mesiacov. Stále však platí, že ide o vážne pochybenie. Nateraz je to najväčší únik dát operačného systému Microsoftu od verzie Windows 2000 z úniku v roku 2004.

Tým, že išlo aj o fragmenty kódu, ktorý ešte nebol finálny, je tu priestor na vytváranie exploitov pre tento systém. Než už sú správy o banalizovaní a obhajobe akékoľvek, faktom je, že kód unikol. V čase, keď sa o bezpečnosti diskutuje viac ako kedykoľvek pred tým, to nie je pre Microsoft dobrá vizitka. Teraz už len zostáva dúfať, že aktualizácie budú obsahovať opravy zraniteľností v kóde, ktorý bol zverejnený. Inak sa môžete „tešiť“ na nové exploity, ktoré budú napádať systém prostredníctvom zverejnených dier v nedokončenom kóde.

Zdroj: Engadget

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.