To, že má systém v sebe množstvo aplikácií, ktoré nepotrebujete, je známe. Ich veľkosť je ale zarážajúca.

Michael Niehaus sa na svojom webe Out of Office Hours pochválil článkom, kde ukazuje jeho závery z toho, čo všetko je v systéme. Chcel totiž zistiť, koľko miesta zaberajú aplikácie ako kalkulačka, pošta a iné. Tie, ktoré sa zo systému nedajú odstrániť, prípadne je to náročnejší proces. Nejde o to, že všetko v systéme je zlé. Skôr ide o informáciu, že takýchto dát napočítal až 1,6 GB, čo by podľa neho mohlo byť 800 MB v komprimovanom stave.

Na to, aby dokázal získať čo najpresnejšiu no nie zaručenú informáciu o veľkosti, použil skript cez PowerShell a vychádzal z toho, že adresáre k aplikáciám budú v rovnakej adresárovej úrovni a názvy adresárov sa budú odvíjať od názvu aplikácie. Ako sám autor upozorňuje, súbory XML ako manifesty k aplikácii nebývajú v jednom adresári s aplikáciou. Rovnako tak aj iné adresáre naviazané na aplikáciu. To sú častokrát inštalačné adresáre, hoci majú aplikácie svoj vlastný adresár inde a laicky povedané, sú v ňom tiež nejaké dáta.

Nejde o to viniť vývojárov systému, ako rozvrhli inštaláciu aplikácií. Sú integrované v systéme a ak máte potrebu, odinštalujete Poznámkový blok alebo Skicár. Avšak tieto programy tu s nami sú začiatkov systému. Sú užitočné a asi nemáte dôvod zaoberať sa ich odinštaláciou.

Problematickejšie vidíme aplikácie a hry pridané do inštalačného balíka. V čerstvom systéme potom máte rôzne hry tretích strán, podobne ako antivírusové aplikácie. V závislosti od výrobcu to bude aj výrobca antivírusového systému. Tieto aplikácie ale neboli cieľom Niehausoveho skúmania.

Odchýlku môže spôsobovať aj jazyková lokalizácia, tým sa ale celkový objem aplikácií ešte zväčšuje. Na druhú stranu, dnes máme veľké kapacity diskov. A ponechať na používateľovi, aby si stiahol programy ako Pošta, Kalkulačka či Poznámkový blok by bolo pre mnohých otravnou prácou navyše.

Zdroj: Out of Office Hours

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.