Čínsky výrobca by vraj porušil zákon USA.

Situácia okolo spoločnosti Huawei začína pripomínať kvalitnú juhoamerickú telenovelu. Koncom mája sa totiž ocitla na čiernej listine USA, čo v praxi znamená, že nemôže obchodovať s americkými firmami. Tento zákaz má dopad aj na spoluprácu s Googlom a to z hľadiska získavania licencií pre plnohodnotný Android aj s Google službami pre ďalšie Huawei telefóny.

Vláda USA síce udelila čínskemu výrobcovi dočasnú licenciu, avšak tá umožňuje iba podporu existujúcich produktov. V rámci tejto licencie nemôže Huawei získať plnohodnotný Android pre budúce zariadenia.

Aby toho nebolo málo, Donald Trump sa koncom júna vyjadril, že americkým firmám predsa umožní obchodovať s Huawei. Americké firmy musia požiadať o povolenie a ak im ho ministerstvo obchodu schváli, môžu spolupracovať s Huawei. Do dnešného dňa požiadalo o povolenie viac ako 130 firiem, avšak vláda USA zatiaľ tieto povolenia nezačala vydávať – malo sa tak stať už pred mesiacom.

V praxi to znamená, že Google čaká na povolenie od americkej vlády a Huawei čaká na Google. V prípade vlajkových lodí Huawei Mate 30 sa však začína krátiť čas, keďže tie majú byť oficiálne oznámené už 18. septembra 2019.

Zatiaľ nevieme, ako je Huawei pripravený na prípadné komplikácie, avšak hovorca spoločnosti Google sa pre Reuters najnovšie vyjadril, že „Mate 30 sa nemôže predávať s licencovaným Androidom a Google službami„. Ak by sa tak stalo, došlo by k porušeniu zákonov USA.

Toto vyjadrenie dáva zmysel pri pohľade na aktuálnu situáciu, kedy má Huawei k dispozícii iba dočasnú licenciu, v rámci ktorej môže podporovať existujúce produkty. Hovorca Googlu však odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť informáciu o tom, či Google požiadal vládu USA o povolenie k plnohodnotnej spolupráci s Huawei. Google sa v minulosti vyjadril, že chce v spolupráci s čínskym výrobcom pokračovať.

Ako sa celá situácia vyvinie, zistíme najneskôr 18. septembra 2019, kedy by mali byť smartfóny Huawei Mate 30 oficiálne predstavené. Jedným z riešení môže byť odloženie predaja, ako sa tomu stalo aj v prípade vlajkových lodí Honor 20, ktoré sa dostali na trh o niečo neskôr oproti pôvodnému plánu, avšak s plnohodnotným Androidom a Google službami.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Americké firmy chcú obchodovať s Huawei: Poslali už viac ako 130 žiadostí o udelenie licencie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit